De Calathea is een supermooie en bijzondere plant. Hoe leuk zou het zijn als je er nog meer hebt door je Calathea te stekken šŸ™‚ Wij vertellen je hoe je dit doet in 3 simpele stappen!

Dit heb je nodig om te stekken:

  • Aardappelschilmesje of een ander mesje
  • Potgrond
  • (Eventueel) Perliet
  • Een extra nieuwe pot (met gaatjes onderin)
Mama Botanica Iris van Vliet Stek je plant kopen

Calathea stekken stap 1: Kijk of de plant gestekt kan worden en haal uit de pot

Calathea stekken stap 1

Kijk voor je begint met je Calethea te stekken of de plant hier wel geschikt voor is. Je kunt dit zien wanneer jouw plant nieuwe stengels begint te groeien. Een Calethea groeit stengels onder de grond, na een tijdje komen deze een paar centimeter van de moederplant tuit de grond tevoorschijn. Wanneer je deze stengels ziet is je Calethea klaar om gestekt te worden.

Het is de bedoeling om deze nieuwe stengels van de moederplant te scheiden en een stekje te maken. Haal hiervoor de plant volledig uit de pot. Verwijder voorzichtig wat oude aarde zodat je kan zien hoe de wortels met elkaar verbonden zijn.

Calathea stekken stap 2: Kies je stek en snijdt los

Calathea stekken stap 2

Kies een stengel die geschikt is om te stekken. Het is hierbij belangrijk dat de stengel al eigen wortels heeft ontwikkeld en nog maar op Ć©Ć©n plek vast zit aan de Calathea.

Snijdt de verbinding tussen de moederplant en het nieuwe stekje door met bijvoorbeeld een aardappelschilmesje. Haal de wortels van het nieuwe stekje en de moederplant uit elkaar. Probeer geen wortels te beschadigen. Je hebt nu een los nieuw stekje!

Calathea stekken stap 3: Verpot en verzorg de stek

Calathea stap 3

Kies een pot die groot genoeg is voor je nieuwe stek zodat hij de komende jaren flink kan groeien. Vul deze met potgrond. Je kunt ervoor kiezen om perliet toe te voegen aan je potgrond. Perliet zijn kleine stukjes witte steen. Ze zorgen ervoor dat de grond luchtig blijft en minder compact wordt. Dit is extra fijn voor de wortels van je plant. Deze hebben naast vocht ook lucht nodig om niet te gaan rotten.

Zorg ervoor dat het stekje stevig in de grond staat. Geef het nieuwe stekje in het begin wat extra water zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Mocht er bijvoorbeeld een blad afsterven van je nieuwe stekje dan is dit niet erg en kun je dit blad gewoon afscheuren. Zorg ervoor dat je stekje op een beschaduwde plek staat voor een Ć  twee weken.

Veel plezier met je stekje! šŸ™‚

Of bekijk een handig filmpje hoe je je Calathea moet stekken

Kan ik mijn plant stekken door een blad wortel te laten schieten?

Nee, dit kan helaas niet bij deze plant. Veel plant kun je makkelijk stekken door een takje af te knippen en deze wortel te laten schieten door hem op water of grond te plaatsen. Bij een Calathea plant gaat dit helaas niet zo goed en is het echt nodig om een nieuw stekje met wortel en al uit de grond te halen.

Wanneer kan ik mijn plant het beste stekken?

Je kunt het beste je Calathea stekken wanneer:

  • Je plant meerdere nieuwe stekjes (stengels heeft gegroeid)
  • Je plant te krap in zijn pot komt te zitten. Je kunt dit ziet wanneer de bladeren wat slapper en soms bruin worden. Ook zullen de wortels dan helemaal tegen de zijkant van de pot aangroeien.
  • Het lente of zomer is. Tijdens deze periode heeft de plant de meeste energie. Het stekken kan namelijk veel energie kosten en je wilt wel dat de moederplant en stekje het overleven.

Op zoek naar een nieuwe mooie en bijzondere kamerplant? Neem een kijkje in onze webshop!
Wil je nog meer planten stekken? Bekijk dan al onze stek tips!

Categorieƫn: KamerplantStekken

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *