De Citroengeranium is een plant die een sterke citroengeur verspreidt wanneer je hem aanraakt. Dit maakt hem de ideale natuurlijke muggenverdrijver! Je hoeft de bladeren hiervoor niet te kneuzen, aanraken is voldoende. In tegenstelling tot andere geraniums, wordt de Citroengeranium niet om zijn bloemen gehouden, maar meer als bladplant vanwege de citroengeur die hij verspreidt.

In dit artikel lees je alles over de optimale Citroengeranium verzorging (zowel binnen als buiten), en hoe je hem kunt stekken.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Standplaats: Hoeveel licht en waar moet hij staan?

Citroengeranium verzorging stekken Pelargonium Graveolens 2

Wanneer de plant binnen staat: Kies voor een plek met veel zonlicht. Vermijd het liefst fel direct zonlicht (vooral ’s middags) op de bladeren.

Wanneer de plant buiten staat: Plaats de citroengeranium op een gedeeltelijke schaduwplek of in de volle zon.

Hoe vaak moet ik mijn Citroengeranium water geven?

Wanneer de plant binnen staat: Geef je citroengeranium water wanneer de bovenste laag van de aarde droog is. In de zomer kan dit al 2x per week zijn!

Wanneer de plant buiten staat: Geef je plant iedere dag een beetje water wanneer je deze nieuw hebt geplant. Geef hierna om de dag water. Wanneer het erg droog weer is heeft je plant zelfs iedere dag water nodig.

Tip: Vergeet je wel eens je planten water te geven of ga je op vakantie? Maak gebruik van een waterdruppelaar! Met dit simpele en goedkope product krijgt je plant tot wel 2 weken automatisch water. Ideaal om je leven wat makkelijker te maken. Bekijk ze nu!

Heeft mijn plant voeding nodig?

Wanneer de plant binnen staat: Als een plant in een pot staat kan zijn voeding snel opraken wanneer hij flink groeit. Geef je citroengeranium in de lente en zomer dus eens in de 2 weken wat extra terras & balkon plantenvoeding bij het water. Lees voor gebruik de verpakking voor de juiste dosering. Geef je plant nooit meer voeding dan aanbevolen. Dit kan veel schade toebrengen aan je plant.

Wanneer de plant buiten in de tuin staat: Nee, dit is niet nodig. Zonder voeding komt hij het seizoen wel door. Let wel op dat de citroengeranium een eenjarige plant is wanneer hij in de tuin staat. Dit komt omdat de plant niet winterhard is en niet tegen vorst kan.

Hoe moet ik mijn Citroengeranium stekken?

Citroengeranium stekken Pelargonium Graveolens
  1. Knip één of meerdere stengels van ongeveer 10 cm van je plant. Kies voor de gezondste delen van de plant.
  2. Haal de onderste blaadjes van de stengels. Zodat ze niet in het water komen en kunnen rotten.
  3. Plaats de stengels in een glas water dat half gevuld is. Zorg ervoor dat de bladeren boven het water blijven. Ververs het water 1x per week of wanneer het te snel verdampt.
  4. Wacht ongeveer 2 a 3 weken. De stengels zullen nieuwe wortels groeien in het water.
  5. Plaats de stengels in aarde wanneer de wortels ongeveer 10 cm lang zijn.
  6. Geef de nieuwe stekjes de eerste dagen extra veel water. Zo kunnen de wortels aan de overgang van water naar aarde wennen. Hierna ga je over op normale verzorging.
  7. Veel plezier met je nieuwe stekjes! 🙂

Kan een Citroengeranium buiten staan?

Zeker! Let er wel op dat de plant niet winterhard is en dus niet tegen vorst kan. Na de laatste nachtvorst in het voorjaar kun je de plant buiten plaatsen. Als je wilt dat je plant de winter overleeft haal je hem weer naar binnen voor de eerste vorst begint.

Citroengeranium kopen: waar kan het?

Je koopt de citroengeranium bij je lokale tuincentrum of op bol.com kun je 3 plantjes voor €24,95 kopen. Bij plantje.nl kun je er 1 kopen voor €9,95.

Helpt een Citroengeranium tegen muggen?

Zeker! Wanneer je de bladeren van de plant aanraakt verspreidt deze een sterke citronellageur. Muggen houden niet van deze geur en zullen uit de buurt blijven.

Je kan deze plant om muggen te weren op een terras plaatsen. Als je met je handen door de plant strijkt en die weer langs je lichaam of kleding wrijft, zul je minder last hebben van muggen.

Is een Citroengeranium giftig?

Verschillende bronnen melden dat deze plant niet giftig is. Wel is het een sterk geurende plant (citronellageur) en is het de vraag of je kinderen of huisdieren er blij van worden. Ook staat de geranium plantenfamilie als giftig bekend wanneer je er grote hoeveelheden van binnen krijgt. Pas dus op met kinderen en huisdieren.

Citroengeranium verzorging: moet ik snoeien?

Citroengeranium verzorging stekken snoeien Pelargonium Graveolens

De citroengeranium is een halfstruik plant en kan uitgroeien tot een struik van wel anderhalve meter hoog. De groene stengels kunnen een beetje verhouten. Als je wilt dat hij compact blijft kun je hem het beste elk jaar terug snoeien. Doe dit in het voorjaar. Je kunt de plant best flink terugsnoeien: er mag ongeveer zo’n 20 cm overblijven van de stengels.

Tijdens het groeiseizoen kun je de plant ook een paar keer toppen om hem mooi in model te houden. Ook kun je uitgebloeide bloemen het beste verwijderen, de energie van de plant kan zo weer naar de bladeren gaan.

Citroengeranium verzorging stekken Pelargonium Graveolens

Kun je thee zetten van Citroengeranium?

Ja dat kan! 🙂 Je kunt van het blad thee zetten. Lees nu hoe je thee van planten uit eigen tuin kan maken.


Citroengeranium verzorging: Meest voorkomende problemen

Gele of bruine bladeren:

De plant krijgt te weinig voeding, heeft een te kleine pot of te weinig water. Wanneer de plant buiten staat en het herfst wordt is het normaal dat hij gele of bruine bladeren krijgt. Het is dan tijd om de plant naar binnen te halen. Omdat hij niet tegen vorst kan.

Slappe of dunne stelen:

Het kan zijn dat je plant erg is gaan “schieten” de stelen zijn dan erg dun en slap. De plant heeft dan ondersteuning nodig om zijn vorm te behouden. Als dit is gebeurt heeft je plant waarschijnlijk te warm of te donker gestaan.

Als je je citroengeranium buiten zet krijgt hij sowieso stevige stelen omdat het buiten kouder is. Als je je plant toch binnen wilt laten staan kun je hem het best op een koele plek plaatsen. Je kunt ook je hele plant terugsnoeien om hem er weer beter uit te laten zien. Snoei de plant tot wel 20 cm boven de grond af. Plaats hem daarna in nieuwe potgrond en plaats hem op een koele plaats (maximaal 20 graden). Je plant zal nu weer mooi terug groeien.

Op zoek naar een nieuwe mooie en bijzondere kamerplant? Neem een kijkje in onze webshop!


Wil je meer plant verzorging tips lezen? Bekijk alle artikelen!
Heb je een bananenplant? Bekijk de bananenplant verzorging tips!
Heb je een graslelie plant? Bekijk de graslelie verzorging tips!
Op zoek naar vetplanten met bloemen? Bekijk nu de 7 mooiste!
Heb of wil je een supermooie siernetel? Bekijk de Siernetel kopen & verzorging tips!
Heb of wil je een zeldzame tropische vetplant? Ontdek alles over de Madagascar jewel!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *