De Geranium (ook wel bekend als ooievaarsbek) is een van de meest populaire planten voor in de tuin. Niet zo gek vanwege zijn mooie bloemen! De plant bestaat in bijna alle kleuren, behalve oranje en geel. In dit artikel vertellen wij je hoe je je geranium optimaal verzorgt, stekt en snoeit!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Hoe verzorg ik mijn Geranium?

 1. Geef vaak genoeg water. Als de grond licht-vochtig aanvoelt is dit goed!
 2. Verwijder uitgebloeide bloemetjes. Hierdoor houdt de plant weer meer energie over om nieuwe bloemen aan te maken.
 3. Je kunt ervoor kiezen om de planten eens per twee weken plantenvoeding te geven. Doe dit alleen tijdens het groeiseizoen (lente & zomer). Hierdoor zullen je planten nog harder en mooier bloeien!
Geranium verzorging

Hoe stek ik een Geranium?

Augustus is de beste tijd om te stekken

De beste tijd om geraniums (ook wel bekend als ooievaarsbek) te stekken is in augustus. Je kunt ervoor kiezen om aan het einde van het seizoen je planten te stekken om ze zo voor volgend jaar weer te gebruiken.

Zo stek je een geranium

 1. Knip een niet bloeiende tak (top) met rond de 3 bladeren af.
 2. Haal de onderste bladeren weg van de tak.
 3. Plaats het stekje in een potje met potgrond.
 4. Geef voldoende water, maar niet te veel. Laat de grond telkens een beetje indrogen voordat je weer water geeft. Wanneer je stekje te nat blijft kan hij gaan rotten.
 5. Wacht 3 a 4 weken. Hierna zou het stekje wortels moeten hebben ontwikkelt.
 6. Plant het stekje in de volle grond of bloembak. Zorg er wel voor dat ze beschermt zijn tegen de vorst. Vanaf halverwege oktober tot halverwege mei kan het vriezen. Je kunt je stekje ook binnenshuis in het potje bewaren om ze tegen de vorst te bewaren. Je plant ze dan halverwege mei buiten.
 7. Veel plezier met je stekje! 🙂

Welke standplaats en hoeveel zon heeft mijn Geranium nodig?

Bijna alle soorten Geranium (ook wel bekend als ooievaarsbek) groeien en bloeien prima in de volle zon of halfschaduw. De plant is afkomstig uit Zuid-Afrika en is daardoor een echte zonaanbidder. Daarom hebben ze geen moeite met een plek in de volle zon.

Soorten als de: macrorrhizum, himalayense en endressii kunnen ook prima in de schaduw staan. Kleine Geranium soorten staan graag in goed waterdoorlatende grond. De grote soorten houden van licht vochtige en humusrijke grond.

Geranium standplaats zon

Hoe moet ik mijn Geranium snoeien?

Snoei je geranium direct na de bloei

Er bestaan veel verschillende soorten Geraniums (ooievaarsbek). Voor de meeste geldt dat direct na de bloei (rond juli) ze teruggesnoeid moeten worden. Wanneer je vroegbloeiende soorten direct na de bloei sterk terug snoeit zullen ze nog een keer bloeien. Stel het snoeien van bladverliezende en vorstgevoelige geraniums uit tot het voorjaar. De afgestorven bladeren bieden namelijk bescherming tegen de kou. Met het snoeien van het geranium voorkom je ook bladziektes.

Zo snoei je je Geranium

 1. Snoei alle lange, uitgebloeide stengels tot net boven de grond.
 2. Verwijder uitgebloeide bloemen. Hierdoor maakt de plant eerder nieuwe bloemen aan.
 3. Verwijder dode bladeren. Hierdoor voorkom je dat de plant zijn energie verspilt aan ze proberen levend te houden.
 4. Geef flink water na het snoeien. Zo kan de plant weer frisse nieuwe bladeren ontwikkelen.

Waar kan ik een Geranium kopen?

Een geranium is een superpopulaire plant en dan ook te koop bij (bijna) alle tuincentra’s. Wil je ze liever online kopen? Neem eens een kijkje op bol.com! Hier staat een zeer groot aanbod op van verschillende aanbieders.

Welke soorten Geraniums bestaan er?

Er bestaan vele soorten Geraniums. Volgens wikipedia zelfs wel 600! We noemen hier de meest populaire:

Geranium Rozanne
De Geranium ‘Rozanne’ is 1 van de populairste geranium soorten en staat bekend om zijn mooie blauw/paarse bloemen. Deze vaste plant is winterhard en bloeit zelfs door tot de vorst!

Is mijn Geranium meerjarig?

Er bestaan eigenlijk 2 versies geraniums. Echte geraniums en de pelargonium die vaak ook geranium wordt genoemd. Echte geraniums zijn meerjarige planten. Die overleven vorst en de winter. Deze moet je snoeien om ze weer tot volle bloei te laten komen in het voorjaar.

Dit geldt niet voor de pelargonium.Dit is een eenjarige geranium.

Kunnen Geraniums in de volle zon?

Ja. Bijna al soorten kunnen hier wel tegen. Zie ook: Welke standplaats en hoeveel zon heeft mijn Geranium nodig?

Is mijn Geranium winterhard?

Dit ligt er aan welke soort je hebt. Er bestaan namelijk 2 soorten geraniums. Echte geraniums en de pelargonium die vaak ook geranium wordt genoemd. Echte geraniums zijn meerjarige planten. Die overleven vorst en de winter. Deze moet je snoeien om ze weer tot volle bloei te laten komen in het voorjaar.

Pelargoniums kunnen niet tegen vorst. Wanneer je je planten wil laten overwinteren is het slim om ze naar binnen te halen bij vorst. Je kunt de planten op een koel licht plekje zetten. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 10° C komt. Anders wordt het te koud.

Welke planten kan ik combineren met Geraniums?

Je kunt geraniums goed combineren met andere mooie bloeiende planten zoals de: Petunia, Lavendel, Verbena en Rode zonnehoed. Groene planten zoals Hedera klimop en Salie combineren ook erg goed met geraniums!

Wanneer bloeien Geraniums?

De meeste soorten bloeien vanaf mei/juni. De eerste soorten bloeien al in mei, zoals bijvoorbeeld de Geranium sylvaticum â€˜Mayflower’. Andere soorten beginnen wat later en bloeien de hele zomer door tot de eerste nachtvorst.

Je kunt je planten langer laten bloeien door na de eerste bloei de plant terug te snoeien. Er worden dan weer nieuwe bladeren en bloemen gevormd. Je kunt dit doen na de eerste bloei, tot midden zomer. Zie ook: Hoe moet ik mijn Geranium snoeien?

Wanneer moet ik mijn Geranium planten?

Het beste moment om een geranium te planten is zodra er geen (nacht)vorst meer is. Op zijn vroegst is dit halverwege mei maar beter is het om nog tot april te wachten.

Op zoek naar een nieuwe mooie en bijzondere kamerplant? Neem een kijkje in onze webshop!
Heb of wil je nog meer kamerplanten? Lees dan nu al onze verzorging tips!

Categorieën: StekkenTuinplant

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *