De graslelie (Chlorophytum) is een van de makkelijkste luchtzuiverende planten die je kan hebben. Hij kan tot wel 95% van alle stofjes (oa. koolmonoxide, formaldehyde en benzeen) uit de lucht halen volgens onderzoek van NASA! Oorspronkelijk komt deze plant uit de tropische regenwouden van Zuid-Afrika. Hier kennen we de plant als kamerplant en bodembedekker. Wij leggen je uit hoe je een graslelie het best kan verzorgen!

Hoeveel licht en welke standplaats heeft mijn graslelie nodig?

Graslelie verzorgen: Hoeveel licht en welke standplaats heeft mijn graslelie nodig?

De beste standplaats voor jouw graslelie is een lichte plaats zonder te veel direct zonlicht. Kies voor een raam op het noorden of dicht bij een raam op het oosten/westen. Hij staat het liefst niet in de felle middagzon. Je kan ‘m ook op een iets donkerdere plek zetten. Hierdoor worden de bladeren wel iets donkerder.

Hoe vaak moet ik mijn graslelie water geven?

Om je graslelie optimaal te verzorgen geef je hem 2 keer per week water in de zomer, en 1 keer per week in de winter. Wanneer je dit een keer vergeet is dit niet al te erg. Graslelies hebben bobbeltjes in hun wortels waarin ze water kunnen opslaan.

Heeft je graslelie last van bruine puntjes? Dan is de luchtvochtigheid te laag. We raden dan aan om hem 1x keer per week te besproeien met een plantenspuit (met fijne nevel).

Graslelie verzorgen hoe vaak water hoe veel water

Heeft mijn graslelie voeding nodig?

Dat is niet essentieel. Je kan je graslelie eens in de 2 weken of elke maand voeding geven om het blad op zijn mooist te houden. Geef je Graslelie alleen in de lente of zomer voeding. Lees voor gebruik de verpakking voor de juiste dosering. Geef je plant nooit meer voeding dan aanbevolen. Dit kan veel schade toebrengen aan je plant.

Hoe vaak moet mijn graslelie verpot worden?

Omdat de graslelie een vrij snelle groeier is, is het verstandig om hem ieder jaar of om de twee jaar te verpotten. Hierdoor krijgen zijn wortels nog meer ruimte om de graslelie te laten groeien! Verpot de plant in de lente, de graslelie zit dan vol energie om eventuele schade van het verpotten te kunnen herstellen.

Hoe kan ik mijn graslelie stekken?

De graslelie is een van de makkelijkste planten om te stekken! De stekjes groeien namelijk gewoon aan de plant zelf. Als je plant gelukkig is groeien er vanzelf lange stengels met witte bloemetjes aan. Nadat deze bloemen zijn uitgebloed, verschijnen hier miniplantjes (stekjes).

Laat de stekjes nog even aan de moederplant zitten totdat er kleine wortels ontstaan. Knip het stekje los en zet in een potje met aarde. Geef het stekje iets meer water dan de moederplant zodat de wortels zich snel ontwikkelen. Je stekje zal zich nu tot een grote graslelie ontwikkelen!

Je kunt een stekje ook al eerder van de moederplant halen wanneer deze nog geen wortels heeft. Zet het stekje dan eerst nog even op water. Hierin zal ie makkelijk kunnen wortelen.

Gras lelie verzorgen: hoe stekken

Is mijn graslelie lucht zuiverend?

Ohjazeker! De Graslelie is één van de best luchtzuiverende planten die er is. Volgens een Clean Air Study uitgevoerd door NASA filtert de graslelie stofjes zoals:

oa. koolmonoxide, formaldehyde, benzeen en xylenen uit de lucht. Stoffen die vooral in verf- en bouwmaterialen zitten. Maar ook andere schadelijke stofjes die in elk huis of kantoor wel aanwezig zijn.

Is mijn graslelie giftig?

Nee. Dus helemaal veilig voor jou en je huisdieren!

Welke bijzonderheden heeft een graslelie?

  • Is super luchtzuiverend
  • Ontwikkelt makkelijk en vaak stekjes
  • Heeft je graslelie last van bruine puntjes? Dan is de luchtvochtigheid te laag. Je kan je graslelie dan verzorgen door hem 1x keer per week te besproeien met een plantenspuit (met fijne nevel).

Wil je meer plant verzorging tips lezen? Bekijk dan alle artikelen!
Heb je een bananenplant? Bekijk dan alle bananenplant verzorging tips!
Heb of wil je een zeldzame tropische vetplant? Ontdek alles over de Madagascar jewel!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *