De Hertshoorn varen (Platycerium) is een tropische plant met zeer bijzondere bladeren die zich halverwege splitsen. Wist je dat deze bladeren tot wel één meter lang kunnen worden? Volwassen planten hebben aan de basis extra mantelbladeren. Deze bladeren rotten langzaam weg en vormen voeding voor de plant, je moet ze dus niet verwijderen!

Deze plant is oorspronkelijk een epiphyt, dit betekent dat hij in de natuur op bomen groeit. Daarom zul je deze plant veel als hangplant zien. Ook kiezen sommige kwekers ervoor om hem op een stuk hout te bevestigen, om zo de natuurlijke omstandigheden na te bootsen.

In dit artikel leggen wij je uit hoe hoe je deze mooie plant het beste kan verzorgen!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Hoeveel licht en welke standplaats heeft mijn Hertshoorn varen nodig?

Kies voor een plek met veel indirect zonlicht. Een raam op het oosten of westen is perfect. Zorg er voor dat directe zon wordt vermeden. Direct zonlicht (zeker in de zomer) kan de bladeren beschadigen.

Hertshoorn varen Platycerium standplaats licht

Hoeveel water heeft mijn Hertshoorn varen nodig?

Hou de aarde van de plant vochtig. Een Hersthoorn heeft het liefst continue licht vochtige aarde, dus zorg ervoor dat de aarde niet volledig uitdroogt. In de winter zal rond de 1x per week water geven voldoende zijn.

Geef geen water op de bladeren maar direct op de grond. De bladeren hebben een wit beschermend laagje die hierdoor behouden blijft.

Tip: Vergeet je wel eens je planten water te geven of ga je op vakantie? Maak gebruik van een waterdruppelaar! Met dit simpele en goedkope product krijgt je plant tot wel 2 weken automatisch water. Ideaal om je leven wat makkelijker te maken. Bekijk ze nu!

Waterdruppelaar kopen

Waar kan ik een Hertshoorn varen plant kopen?

Dit is een vrij bijzondere plant die niet altijd bij je tuincentrum verkrijgbaar is. Gelukkig staan er ook meerdere aanbieders op bol.com voor slechts €22,95!

✅ Binnen 2 werkdagen bezorgd
4,6/5 van 12.000 reviews
✅ 30 dagen gratis retourneren


Hertshoorn Platycerium kopen

Heeft mijn Hertshoorn varen voeding nodig?

Ja. Vooral tijdens het groeiseizoen en bij jonge planten in de lente & zomer. Wanneer je wilt dat hij optimaal en mooi groeit is het verstandig om 1x per maand extra plantenvoeding te geven. Kies voor een kwalitatieve kamerplanten voeding.

Lees voor gebruik van plantenvoeding de verpakking voor de juiste dosering. Geef je plant nooit meer voeding dan aanbevolen. Dit kan veel schade toebrengen aan je plant.

In de herfst en winter is het niet nodig om je plant extra voeding te geven. Tijdens deze periode groeit hij veel langzamer en gebruikt dus weinig voeding.

Hoe kan ik mijn Hertshoorn varen stekken?

Je kunt je Hertshoorn stekken op 2 manieren:

 • Via uitlopers (makkelijke methode)
 • Via sporen (moeilijke methode)

Stekken via uitlopers

Wanneer je je plant goed verzorgt, maakt hij na een tijdje zelf nieuwe plantjes (uitlopers) aan. Dit gebeurt niet altijd bij alle planten, je zult dus een beetje geluk moeten hebben. Deze uitlopers zijn eigenlijk een jonge plant met hun eigen wortelstelsel en verschijnen aan de basis van de plant. Je stekt ze op de volgende manier:

 1. Controleer of je nieuwe plantjes (uitlopers) ziet.
 2. Wacht tot de uitlopers minimaal 10 cm groot zijn.
 3. Snijd de uitlopers met een schoon steriel mes van de moederplant af.
 4. Plant de uitloper direct in nieuwe potgrond of veenmos.
 5. Geef je stekje voldoende water.
 6. Veel plezier met je stekje! 🙂

Hertshoorn Platycerium varen stekken

Wat voor temperatuur en luchtvochtigheid heeft mijn Hertshoorn varen nodig?

Temperatuur: Deze groene jongen voelt zich het beste bij een temperatuur rond de 20 graden. Zorg ervoor dat de temperatuur niet lager dan 10 graden wordt. Dat vindt hij te koud!

Luchtvochtigheid: Zorg voor een luchtvochtigheid van minimaal 50%, het liefst zelfs rond de 60%. Als je je plant wilt besproeien (met een plantenspuit) om de luchtvochtigheid te verhogen, zorg er dan voor dat je dit niet direct op de bladeren doet. Hiermee kun je het beschermende witte laagje op de bladeren beschadigen. In de omgeving van de plant sproeien kan wel.

In de winter kun je er ook voor kiezen om een bakje met water op de verwarming te zetten. Door de warme lucht van de verwarming verdampt het water en wordt de lucht vochtiger.

Is een Hertshoorn varen giftig?

Nee. De Hersthoorn is niet giftig, hij is dus veilig voor huisdieren en kinderen 🙂


Veel voorkomende problemen & meest gestelde vragen

Mijn Hertshoorn varen heeft bruine bladeren

Waneer je Hertshoorn bruine bladeren heeft kan dit meerdere oorzaken hebben:

 • Je hebt te veel water gegeven
 • De lucht is te droog
 • Je hebt te veel plantenvoeding gegeven
 • Schimmels tasten de wortels aan

Heeft een Hersthoorn aarde nodig?

Nee niet per sé. Deze plant is oorspronkelijk een epiphyt, dit betekent dat hij in de natuur op bomen groeit. Sommige kwekers bootsen deze omstandigheden na door de plant op een stuk hout te bevestigen.

Kan een Hertshoorn goed in aarde groeien?

Ja, dit kan.Hertshoorns kunnen goed in aarde groeien, maar ze houden niet van minerale grond. Gebruik in plaats daarvan een goed doorlatende mix die voornamelijk uit organisch materiaal bestaat. Een 50/50 mengsel van orchid bark en cactus-potgrond is geschikt.Op zoek naar een nieuwe mooie en bijzondere kamerplant? Neem een kijkje in onze webshop!
Heb of wil je nog meer kamerplanten? Lees nu al onze verzorging tips!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *