De Lidcactus (ook wel bekend als kerstcactus) is een cactus afkomstig uit Brazilië. Het bijzondere van deze plant is dat hij in de winter vaak rond kerst bloeit. De rest van het seizoen is het een mooie hangplant. Met de juiste Lidcactus verzorging kan hij tot wel 20 jaar oud worden! Wij vertellen je hoe je ‘m optimaal verzorgt, hoe je hem kan laten bloeien en hoe je hem moet stekken!
In dit artikel
Hoe kan ik mijn Lidcactus stekken?
Het is relatief makkelijk om een Lidcactus te stekken omdat de bladeren ook gelijk de stam vormen. Als je lidcactus bloeit kun je deze het beste niet stekken als er knoppen of bloemen aan je plant zitten.
Je dit doet als volgt:
- Haal voorzichtig 2 of 3 aangesloten bladeren van de plant door ze los te draaien/scheuren. Als je een hele nieuwe pot wilt vullen scheur je 5 stekjes (van 2 of 3 aangesloten bladeren) in totaal van de plant af.
- Laat de stekjes 2 tot 3 dagen drogen. Zo verklein je de kans op rot.
- Steek de stekjes in een pot met nieuwe potgrond voor kamerplanten 1 tot 2 centimeter diep (zodat ze overeind blijven staan). Je kunt ervoor kiezen om perliet toe te voegen aan je potgrond. Perliet zijn kleine stukjes witte steen. Ze zorgen ervoor dat de grond luchtig blijft en minder compact wordt. Dit is extra fijn voor de wortels van je plant. Deze hebben naast vocht ook lucht nodig om niet te gaan rotten.
- Plaats de pot op een lichte plaats zonder direct zonlicht. Een temperatuur van rond de 20 graden is het best.
- Geef de stekjes voldoende water zodat de aarde licht vochtig is.
- Wacht minimaal 3 weken. Het zal minimaal 3 weken (tot wel een paar maanden) kunnen duren voordat je wat ziet. De plant zal eerst wortels groeien waardoor je in eerste instantie boven de grond nog niet veel zult zien gebeuren. Je kunt de stekjes voorzichtig heen en weer wiebelen: als je weerstand voelt betekent dit dat de wortels zich aan het vormen zijn.
- Veel plezier met je stekjes! 🙂
Welke soorten en kleuren Lidcactussen zijn er?
Een Lidcactus behoort tot de vetplanten (Succulenten) en zijn planten van het geslacht Schlumbergera. Deze komen voor in in Brazilië en behoren tot de cactusfamilie. Hiervan bestaan de volgende soorten:
- Schlumbergera truncata (Kerstcactus)
- Schlumbergera ×buckleyi (Zonder tanden op de bladeren)
Ook bestaan er nog meer verschillende soorten van het geslacht Schlumbergera:
- Schlumbergera russelliana
- Schlumbergera rosea
- Schlumbergera opuntioides
- Schlumbergera gaertneri
Kleuren
Van de Lidcactus (kerstcactus) bestaan de volgende soorten:
- Paars
- Rood
- Wit
- Oranje
- Roze
Ben je fan van vetplanten met bloemen? Dan hebben we de 7 mooiste vetplanten met bloemen voor jou op een rijtje gezet!
Hoeveel licht en welke standplaats heeft mijn plant nodig?
Licht: Kies voor een plek met veel indirect zonlicht. Een raam op het oosten is ideaal. Vermijd direct zonlicht (vooral in de zomer), hierdoor kunnen de bladeren bleek worden.
Luchtvochtigheid: Besproei je plant 1x per week met een daarvoor geschikte plantenspuit. Kerstcactussen hebben de voorkeur voor een vochtigere omgeving (omdat ze uit tropisch gebied komen). Je kan hem dan ook bijvoorbeeld in een lichte badkamer of keuken bijvoorbeeld plaatsen.
Temperatuur: Voor een optimale Lidcactus verzorging voelt de plant zich het best bij temperaturen van 20 graden.
Hoe vaak moet ik mijn Lidcactus water geven?
Ongeveer 1 keer per week. Hoewel de Lidcactus een cactus is, heeft hij door zijn tropische oorsprong (Zuid Amerika) meer water nodig dan andere cactussen. Geef de plant goed water zodat overtollig water uit de onderkant van de pot kan weglopen. Laat de grond tussen de gietbeurten bijna volledig drogen. Je weet dat de grond te droog is wanneer de bladeren beginnen te plooien of verschrompelen.
Voor een optimale Lidcactus verzorging besproei je plant ook 1x per week met een daarvoor geschikte plantenspuit om hem vochtig te houden.
Tip: Vergeet je wel eens je planten water te geven of ga je op vakantie? Maak gebruik van een waterdruppelaar! Met dit simpele en goedkope product krijgt je plant tot wel 2 weken automatisch water. Ideaal om je leven wat makkelijker te maken. Bekijk ze nu!
Heeft mijn plant voeding nodig?
Geef je plant 1x per maand plantenvoeding tijdens de lente- en zomermaanden voor een optimale Lidcactus verzorging. Zodra je merkt dat er bloemknoppen vormen, stop je met het geven van plantenvoeding totdat deze bloeit (daarna kun je maandelijkse plantenvoeding weer hervatten).
Lees voor gebruik van plantenvoeding de verpakking voor de juiste dosering. Geef je plant nooit meer voeding dan aanbevolen. Dit kan veel schade toebrengen aan je plant.
Hoe zorg ik dat mijn Kerstcactus met kerst bloeit?
Om je Kerstcactus(Lidcactus) precies met kerst te laten bloeien, moet je hem helpen door hem eerst in rusttoestand te brengen en hem er daarna uit te halen. Volg deze stappen vanaf halverwege de herfst.
- Geef vanaf halverwege oktober minder water. Geef alleen water als de grond ongeveer 2,5 cm onder het oppervlak droog aanvoelt. Gebruik geen plantenvoeding meer.
- Zet je kerstcactus op een coole plek. Ideaal is een temperatuur tussen de 10 en 13 graden celsius.
- Beperk de hoeveelheid licht die je plant krijgt. De plant kan overdag in indirect licht staan, maar heeft ’s nachts minimaal 12 tot 14 uur totale duisternis nodig om bloemknoppen te ontwikkelen. Als de kamer warmer is dan 13 graden celsius geef je de plant nog een paar uur extra duisternis.
- Plaats de plant in de buurt van een helder raam zodra je ziet dat bloemknoppen zich beginnen te vormen. Zorg ervoor dat hij niet op de toch staat, anders kunnen de bloemknoppen door de kou er af vallen.
De bloemen zullen binnen een paar weken beginnen te openen. Elke bloem blijft minimaal zes dagen open en de plant bloeit ongeveer 4 tot 6 weken lang.
Op zoek naar een nieuwe mooie en bijzondere kamerplant? Neem een kijkje in onze webshop!
Wil je meer plant verzorging tips lezen? Bekijk dan alle artikelen!
Heb je een bananenplant? Bekijk de bananenplant verzorging tips!
Heb je een graslelie plant? Bekijk de graslelie verzorging tips!
Op zoek naar vetplanten met bloemen? Bekijk nu de 7 mooiste!
Heb of wil je een supermooie siernetel? Bekijk de Siernetel kopen & verzorging tips!
Heb of wil je een zeldzame tropische vetplant? Ontdek alles over de Madagascar jewel!
Heb je een Citroengeranium (dé anti-muggenplant)? Lees nu de verzorging tips!
1 reactie
Guido Jerzijnska · 13 december 2022 op 16:40
De Lidcactus (schlumbergera truncata) Laat ik even mededelen dat deze veel ouder dan 20 jaar kan worden. Ik heb deze nl. van mijn moeder die weer van haar moeder en die weer van haar moeder. Onze schlumbergera is al meer dan 100 jaar oud en heeft al heel wat gezien en ziet er nog steeds prachtig uit.