De bananenplant (Musa) is één van de populairste planten van dit moment. Niet zo gek, met zijn tropische grote bladeren haal je zo de jungle binnen in huis! De Musa bananenplant komt oorspronkelijk uit Australië en Zuidoost Azië en is dan ook een echte zonaanbidder. Daarom heeft hij veel water en wat extra aandacht nodig. Wij leggen je uit hoe je je bananenplant het best kan verzorgen, en waar je op moet letten bij het kopen van een bananenplant!
In dit artikel
Hoeveel licht en welke standplaats heeft mijn bananenplant nodig?
Deze jungleplant is een echte zonaanbidder en houdt van zo veel mogelijk zonlicht. Zet hem zo dicht mogelijk bij een raam. Een raam op het oosten, westen of zuiden is ideaal. In de zomer kan een raam op het zuiden heftig worden. Houdt de aarde goed vochtig wanneer dit het geval is.
Komt je bananenplant net uit de kwekerij? Hier groeien ze onder gefilterd licht. Laat je nieuwe plant rustig aan de directe zon wennen door ‘m steeds iets dichter bij het raam te zetten.
Krijgt je plant geen nieuwe bladeren? Dan staat hij mogelijk op een te donkere plek. Heb je last van droge bruine vlekken in het blad? Zet ‘m dan iets verder van het raam.
Hoe vaak moet ik mijn bananenplant water geven?
Een musa bananenplant bestaat voor 80% uit water. Daarom houdt hij van een flink slokje water. Zorg ervoor dat de aarde altijd goed vochtig is. Controleer minstens twee keer per week of hij water nodig heeft. Als het in de zomer erg warm wordt, verdampen de grote balderen veel vocht. Geef dan vaker water.
Zorg ervoor dat de wortels niet continue in het water staan. Hier kunnen ze niet goed tegen. Om je bananenplant optimaal te verzorgen moet je hem daarom zoveel water geven als de grond kan absorberen. Als de grond na 6 dagen nog steeds erg nat voelt geef je te veel water. Je kan dit controleren door je vinger diep in de grond te steken.
Besproei de bladeren van je bananenplant 1 a 2 keer per week met een hiervoor geschikte plantenspuit. De plant is de luchtvochtigheid van de jungle gewend.
Heeft mijn bananenplant voeding nodig?
Ja. Bananenplanten groeien flink hard en lusten dus wel wat voeding! Geef je plant in de lente en zomer dus eens in de 2 weken wat extra universele plantenvoeding bij het water. Hierdoor groeit en verzorg jij je bananenplant optimaal. Lees voor gebruik de verpakking voor de juiste dosering. Geef je bananenplant plant nooit meer voeding dan aanbevolen. Dit kan veel schade toebrengen aan je plant.
Hoe vaak moet mijn bananenplant verpot worden?
Omdat de Musa bananenplant een snelle groeier is, kun je deze het beste ieder jaar verpotten. Kies voor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Doe dit tijdens het voorjaar.
Je kunt ook een laagje hydrokorrels toevoegen onder in de pot tijdens het verpotten. Deze zorgen voor drainage. Zo maakt het niet uit wanneer je te veel water geeft.
Hoe kan ik mijn bananenplant stekken?
Een bananenplant produceert 1 a 2 keer per jaar scheuten (ook wel pups genoemd) in zijn pot. Wacht tot een pup minimaal 20 centimeter groot is en steek hem dan af met een mesje. Het is belangrijk dat de pup al zelf wortels heeft ontwikkeld. Zet de pup in een nieuw potje en houdt de potgrond licht vochtig. Besproei de pup 2 a 3 keer per week en zet hem op een schaduwrijke plek.
Is mijn bananenplant lucht zuiverend?
Een bananenplant is gemiddeld luchtzuiverend. Hij zuivert de lucht door schadelijke stofjes weg te halen. Ook verhoogt hij de luchtvochtigheid dankzij zijn grote bladeren die vocht uitstoten. Dit is goed voor jouw gezondheid 🙂
Is mijn bananenplant giftig?
Nee. Dus helemaal veilig voor je huisdieren en jij!
Welke bijzonderheden heeft de bananenplant?
De onderste bladeren van je bananenplant zullen bruine randen krijgen en op den duur afsterven. Dit is heel normaal en hoef je je niet druk over te maken. Je kunt de bladeren afknippen om de plant mooi te houden. Knip het blad 5 centimeter van de stam af.
Waar kan ik een bananenplant kopen? Welke soorten zijn er?
De Musa bananenfamilie is flink groot, er bestaan wel meer dan 400 soorten! De meest voorkomende soort in de Nederlandse huiskamers is de Musa Dwarf Cavendish (Dwerg banaan) met kenmerkende paarsbruine vlekken op het blad. Ook een mooie soort is de Musa tropicana, met lichtgroene egale bladeren.
Wil je meer plant verzorging tips lezen? Bekijk dan alle artikelen!
Heb je een graslelie? Bekijk dan alle graslelie verzorging tips!
0 reacties