De Peperomia obtusifolia plant, ook wel bekend als de “baby rubberplant” of “Krokodillentranen”, is een kleine, compacte plant met stevige bladeren die er een beetje uitzien als rubber.

Ze lijken dan ook een beetje op de bladeren van een vetplant. Qua verzorging lijkt deze plant ook een beetje op een vetplant: het is een gemakkelijke plant die goed tegen weinig water kan. Oorspronkelijk komt deze plant uit Zuid-Amerika, waar hij onder bomen groeit en het warm en schaduwrijk is.

In dit artikel leggen wij je uit hoe je je Peperomia Obtusifolia optimaal verzorgt!

Mama Botanica Iris van Vliet Stek je plant kopen

Hoeveel licht en welke standplaats heeft mijn Peperomia Obtusifolia nodig?

Peperomia Obtusifolio standplaats licht verzorging

Kies voor een plek met veel zonlicht.

Zorg er voor dat je midden op de dag, wanneer de zon het sterkst is, directe zon wordt vermeden. Direct zonlicht (zeker in de zomer) kan de bladeren beschadigen.

De standaard (groene) variant van deze plant heeft meer bladgroenkorrels. Hierdoor kan hij beter tegen wat minder licht. De Variegata variant heeft iets meer licht nodig om zijn om zijn mooi bladeren en bladtekening in stand te houden.

Hoeveel water heeft mijn Peperomia Obtusifolia nodig?

Geef ongeveer 1x per week water.

De Peperomia obtusfolia heeft een beetje de eigenschappen van een vetplant. Dankzij zijn vlezige bladeren waar hij water in opslaat verbruikt hij niet zoveel water.

Laat de grond tussen de waterbeurten een beetje uitdrogen voordat je de plant weer water geeft. Wanneer de wortels te lang in het water blijven staan kun je last krijgen van wortelrot.

Als je twijfelt of de plant water nodig heeft, kun je het beste je vinger een stukje in de grond steken om te voelen of de grond droog of vochtig is.

Heeft mijn plant voeding nodig?

Om de Peperomia Obtusifolia op zijn mooist te laten groeien wordt het aangeraden om tijdens het groeiseizoen (lente & zomer) voeding te geven.

Een plant in een pot is namelijk snel door zijn voeding heen. Om jouw plant optimaal te laten groeien kun je 1x per maand bijvoeden met vloeibare plantenvoeding.

Lees voor gebruik van plantenvoeding de verpakking voor de juiste dosering. Geef je plant nooit meer voeding dan aanbevolen. Dit kan veel schade toebrengen aan je plant.

Pokon kamer planten voeding

Hoe kan ik mijn Peperomia Obtusifolia stekken?

Als je zo’n mooie plant in huis hebt is het natuurlijk supergaaf als je deze kan vermeerderen door te stekken! Gelukkig is het niet moeilijk om de Peperomia Obtusifolia te stekken. Je doet dit als volgt:

  1. Stek alleen in de lente of zomer, dit is de periode waarin de plant het meeste energie heeft. Stekken kost de plant namelijk aardig wat energie.
  2. Knip een stengel met minimaal 2 bladeren van ongeveer 5 cm van de plant.
  3. Zet de afgesneden stengel in een glas water. Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water komen. Anders gaan ze rotten.
  4. Ververs het water iedere week.
  5. Wacht een paar weken. Er zullen vanzelf nieuwe worteltjes groeien.
  6. Plant je stekje over op aarde als de wortels een paar centimeter lang zijn.
  7. Geef je stekje de eerste paar dagen extra veel water. Zo kunnen de wortels wennen aan de overgang van water op aarde. Hierna kun je overgaan op normale verzorging.
  8. Veel plezier met je stekje! 🙂

Waar kan ik het beste een Peperomia Obtusifolia kopen?

Dit is een vrij specifieke plant die je niet zomaar ieder tuincentrum verkoopt.

Gelukkig is hij ook verkrijgbaar op bol.com voor slechts €34,50!

✅ Binnen 2 werkdagen bezorgd
8,8/10 van 13.657 reviews
✅ 30 dagen gezondheidsgarantie

Peperomia Obtusifolia kopen

Wat voor temperatuur en luchtvochtigheid heeft mijn plant nodig?

Temperatuur: Deze plant voelt zicht beste bij een temperatuur tussen de 18 en 23 graden.

Luchtvochtigheid: De gemiddelde luchtvochtigheid binnenshuis is prima voor de Peperomia Obtusifolia. Hij kan goed tegen droge lucht. De meest ideale vochtigheidsgraad is 50%, maar dit is een richtlijn en geen vereiste.

Om de luchtvochtigheid te verhogen en de tropische omgeving (waar hij oorspronkelijk vandaan komt) na te bootsen kun je er voor kiezen om je Peperomia Obtusifolia iedere week te besproeien met hele fijne waternevel uit een plantenspuit.

Hierdoor blijven de bladeren ook mooi stofvrij waardoor de plant optimaal groeit.

Plantenspuit kopen


Welke soorten Peperomia Obtusifolia bestaan er?

In Nederland kom je 2 varianten tegen van de Peperomia Obtusifolia. De variant met het groene blad heet de Peperomia Obtusifolia Green Gold.

Ook bestaat er een variant met een prachtige bladtekening. Deze variant heeft geel/groene afwisselende bladeren en heet de Peperomia Obtusifolia Variegata.

peperomia obtusifolia variegata

Is een Peperomia Obtusifolia giftig?

De Peperomia Obtusifolia is niet giftig voor huisdieren, kinderen en volwassenen.

Veel voorkomende problemen & meest gestelde vragen

Waarom heeft mijn Peperomia Obtusifolia bruine bladeren?

Bruine bladeren kunnen het gevolg zijn van teveel water geven. Geef je plant minder water en laat de aarde licht opdrogen tussen twee gietbeurten. Ook kunnen de bladeren bruin worden als de plant teveel direct zonlicht krijgt.

Waarom heeft mijn Peperomia Obtusifolia gele bladeren?

Een ander veelvoorkomend probleem bij deze plant is geel wordende bladeren. Dit kan gebeuren als de plant te weinig licht krijgt of als de grond te droog is. Het is belangrijk om de plant op een plek te zetten waar deze voldoende licht krijgt, en voldoende water te geven.

Waarom verliest mijn Peperomia Obtusifolia bladeren?

Dit is het gevolg van teveel water geven. Geef je plant minder water en laat de aarde licht opdrogen tussen twee gietbeurten. Dit kun je voelen door je vinger een stukje in de aarde te steken.

Op zoek naar een nieuwe mooie en bijzondere kamerplant? Neem een kijkje in onze webshop!
Wil je meer plant verzorging tips lezen? Bekijk dan alle artikelen!
Wil je je planten stekken? Lees nu alle stek tips!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *