De Philodendron Atom is een makkelijk te verzorgen subtropisch ogende plant. De plant is een relatief nieuwe philodendron soort op de markt en komt oorspronkelijk uit de jungle van Zuid Amerika. Met zijn grote golvende bladeren creëert hij een gevoel van rust huis.

In dit artikel leggen wij je uit hoe je deze plant optimaal verzorgt en waar je hem kunt kopen!

Mama Botanica Iris van Vliet Stek je plant kopen

Waar kan ik een Philodendron Atom kopen?

Op bol.com worden er al meerdere aangeboden vanaf €11,30!

Philodendron-Atom-kopen

Hoeveel water heeft mijn Philodendron Atom nodig?

Geef je Philodendron Atom water zodra de bovenste 2 cm van de aarde droog is geworden. In de lente/zomer is dit 1 keer per week. In de herfst/winter gaat dit meer richting de 2 weken toe.

Wanneer je water geeft kun je dit het best doen met de “soak and dry” methode. Bij deze methode geef je net zoveel water totdat het uit de onderkant (via de gaten) van de pot komt lopen.

Zorg er wel voor dat het overtollige water goed kan weglopen. Wanneer de wortels te lang in water staan kunnen deze gaan rotten.

Tip: Vergeet je wel eens je planten water te geven of ga je op vakantie? Maak gebruik van een waterdruppelaar! Met dit simpele en goedkope product krijgt je plant tot wel 2 weken automatisch water. Ideaal om je leven wat makkelijker te maken. Bekijk ze nu!

Hoe kan ik mijn Philodendron Atom stekken?

  1. Stek alleen in de lente of zomer, dit is de periode waarin de plant het meeste energie heeft. Stekken kost de plant namelijk aardig wat energie.
  2. Kies een stengel van ongeveer 10 cm met meerdere bladeren.
  3. Snijdt de stengel van de plant.
  4. Zet de afgesneden stengel in een glas water. Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water komen. Anders gaan ze rotten.
  5. Ververs het water iedere week.
  6. Wacht een paar weken. Er zullen vanzelf nieuwe worteltjes groeien.
  7. Plant je stekje over op aarde als de wortels een paar centimeter lang zijn.
  8. Geef je stekje de eerste paar dagen extra veel water. Zo kunnen de wortels wennen aan de overgang van water op aarde. Hierna kun je overgaan op normale verzorging.
  9. Veel plezier met je stekje!  🙂
philodendron atom kopen verzorging stekken

Heeft mijn Philodendron Atom voeding nodig?

Dit is niet per se nodig, maar zorgt er wel voor dat je plant op zijn mooist en hardst groeit.

Om jouw plant optimaal te laten groeien kun je bijvoeden met plantenvoeding. Lees voor gebruik van plantenvoeding de verpakking voor de juiste dosering. Geef je plant nooit meer voeding dan aanbevolen. Dit kan veel schade toebrengen aan je plant.

Hoeveel licht en welke standplaats heeft mijn Philodendron Atom nodig?

Kies voor een plek met veel indirect zonlicht. Een raam op het oosten of westen is perfect. Zorg er voor dat je midden op de dag, wanneer de zon het sterkst is, directe zon wordt vermeden. Direct zonlicht (zeker in de zomer) kan de bladeren beschadigen.

philodendron atom kopen verzorging

Wat voor aarde heeft mijn Philodendron Atom nodig en wanneer moet hij verpot worden?

Kies voor een luchtige potgrond zodat de wortels niet te nat blijven en gaan rotten. Voeg daarom altijd wat perliet aan je aarde toe. Perliet zijn kleine stukjes witte steen. Ze zorgen ervoor dat de grond luchtig blijft en minder compact wordt. Dit is extra fijn voor de wortels van je plant. Deze hebben naast vocht ook lucht nodig om niet te gaan rotten.

Is de Philodendron Atom giftig?

Ja. De Philodendron Atom is giftig bij inname. Pas dus op met kinderen en huisdieren. Zo kan de plant nierschade bij katten veroorzaken.

Wat voor temperatuur en luchtvochtigheid heeft mijn plant nodig?

Temperatuur: De Philodendron Atom groeit het beste bij een temperatuur van 16 tot 24°C.

Luchtvochtigheid: Zoals alle Philodendron planten houdt ook de Atom van een hogere luchtvochtigheid. Zo is 55 tot 60% luchtvochtigheid ideaal voor je plant.

Tijdens de wintermaanden wanneer je de verwarming aan hebt staan kan de luchtvochtigheid nog wel eens dalen. Je kunt ervoor kiezen om de bladeren 1x per 2 á 3 dagen te besproeien met een zeer fijne waternevel uit een plantenspuit. Op deze manier zorg je voor een hoge luchtvochtigheid.

Veel voorkomende problemen & meest gestelde vragen

Bladverlies

Bladverlies kan meerdere oorzaken hebben. Meestal zijn het problemen met een lage luchtvochtigheid, kou of te veel direct zonlicht.

Gele bladeren

Dit is waarschijnlijk het gevolg van teveel water geven. Als dit niet het probleem is, is het waarschijnlijk je potgrond mix. Kies voor een kwalitatieve grond die het water goed doorlaat (zie hierboven).

Bruine plekken

Philodendron Atom planten krijgen vaak bruine vlekken als gevolg van een schimmelinfectie. Dit kan komen door teveel licht en/of water.

De vlekken kunnen ook worden veroorzaakt door insectenplagen, lage luchtvochtigheid, wortelrot of problemen met plantenvoeding.

Bladeren verwelken opeens of worden geel

De belangrijkste oorzaak hiervan is wortelrot. Veroorzaakt door te veel water geven. Het kan ook het gevolg zijn van een schimmelinfectie aan de wortels. Controleer direct de wortels van de plant. Als de wortels te erg beschadigd zijn en het een jonge plant is kun je hem helaas misschien niet meer redden. Wanneer het een oudere plant is kun je ervoor kiezen om hem te stekken (zie hierboven).

Op zoek naar een nieuwe mooie en bijzondere kamerplant? Neem een kijkje in onze webshop!

Wil je nog meer Philodendron verzorging en koop tips? Lees nu alle Philodendron artikelen!
Lees ook alles over de Philodendron Pink Princess: Nog zo’n mooie en zeldzame Philodendron plant!
Heb of wil je een Philodendron Verrucosum? Lees nu alle tips!
Wil je je planten stekken? Lees nu alle stek tips!
Op zoek naar vetplanten met bloemen? Bekijk nu de 7 mooiste!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *