De Philodendron Pink Princess is 1 van de allermooiste kamerplanten, en tegelijk ook een van de meest zeldzame! Deze tropische (oorspronkelijk uit Colombia) plant is dan ook erg moeilijk verkrijgbaar. Het unieke van deze plant zijn z’n schitterende bladeren met een combinatie van roze en donkergroen. Deze roze delen heten “variegata” en zijn eigenlijk een afwijking in de bladeren. In deze delen van het blad ontbreekt bladgroen (chlorofyl), waardoor ze roze worden. Doordat deze plant dus minder bladgroen heeft zal hij ook minder hard groeien.

Om de bijzondere roze kleur te behouden of de plant te stimuleren om meer roze aan te maken is een optimale verzorging nodig. Wij vertellen je hoe je dit doet!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar kan ik het beste een Philodendron Pink Princess kopen?

Deze plant is erg zeldzaam in Nederland. Je zal hem dan ook niet zomaar bij je lokale tuincentrum vinden.

Gelukkig is hij ook verkrijgbaar op bol.com voor slechts €23,95!

✅ Binnen 2 werkdagen bezorgd
8,8/10 van 13.657 reviews
✅ 30 dagen gezondheidsgarantie

Hoeveel water heeft mijn Philodendron Pink Princess nodig?

Geef je Philodendron Pink Princess water zodra de bovenste 2 cm van de aarde droog is geworden. Laat de aarde nooit volledig uitdrogen, maar zorg ervoor dat deze altijd licht vochtig is.

Wanneer je water geeft kun je dit het best doen met de “soak and dry” methode. Bij deze methode geef je net zoveel water totdat het uit de onderkant (via de gaten) van de pot komt lopen.

Zorg er wel voor dat het overtollige water goed kan weglopen. Wanneer de wortels te lang in water staan kunnen deze gaan rotten.

Deze plant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Besproei je Pink Princess daarom iedere 2 tot 3 dagen met een fijne waternevel uit een plantenspuit.

Plantenspuit kopen

Heeft mijn Philodendron Pink Princess voeding nodig?

Pokon kamer planten voeding

Ja, tijdens het groeiseizoen (lente & zomer) zorgt dit voor het mooiste resultaat. Een plant in een pot is namelijk snel door zijn voeding heen. Om jouw plant optimaal te laten groeien en zijn mooie kleuren te behouden is bijvoeden met plantenvoeding nodig.

Lees voor gebruik van plantenvoeding de verpakking voor de juiste dosering. Geef je plant nooit meer voeding dan aanbevolen. Dit kan veel schade toebrengen aan je plant.

Hoe kan ik mijn Philodendron Pink Princess stekken?

Als je zo’n zeldzame en mooie plant in huis hebt is het natuurlijk supergaaf als je deze kan vermeerderen door te stekken! Gelukkig is het niet moeilijk om de Philodendron Pink Princess te stekken. Je doet dit als volgt:

Philodendron Pink Princess stekken kopen verzorging
  1. Stek alleen in de lente of zomer, dit is de periode waarin de plant het meeste energie heeft. Stekken kost de plant namelijk aardig wat energie.
  2. Snijdt een mooie stengel net onder een knoop af (zie afbeelding). Dit is de plek waar nieuwe groei en wortels zich ontwikkelen.
  3. Zet de afgesneden stengel in een glas water. Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water komen. Anders gaan ze rotten.
  4. Ververs het water iedere week.
  5. Wacht een paar weken. Er zullen vanzelf nieuwe worteltjes groeien.
  6. Plant je stekje over op aarde als de wortels een paar centimeter lang zijn.
  7. Geef je stekje de eerste paar dagen extra veel water. Zo kunnen de wortels wennen aan de overgang van water op aarde. Hierna kun je overgaan op normale verzorging.
  8. Veel plezier met je stekje! 🙂

Wat voor aarde heeft mijn Philodendron Pink Princess nodig en wanneer moet hij verpot worden?

Een Philodendron Pink Princess kan prima in normale potgrond groeien. Wel houdt de plant niet zo van natte wortels. Zorg er dus voor dat je altijd wat perliet aan je aarde toevoegt. Perliet zijn kleine stukjes witte steen. Ze zorgen ervoor dat de grond luchtig blijft en minder compact wordt. Dit is extra fijn voor de wortels van je plant. Deze hebben naast vocht ook lucht nodig om niet te gaan rotten.

Je kunt ook voor turfgrond kiezen. Dit is een grondsoort die extra luchtig is.

Als je Philodendron Pink Princess goed groeit moet je deze ongeveer iedere 2 jaar verpotten. Je kunt dit vooral goed zien als je de plant met aarde uit de pot haalt. Als je veel wortels langs/tegen de rand ziet groeien is het tijd om je plant te verpotten. Kies voor een pot die ongeveer 20% groter is.

Perliet kopen

Wat voor temperatuur en luchtvochtigheid heeft mijn plant nodig?

Zoals alle Philodendron planten houdt ook de Pink Princess van een hogere luchtvochtigheid. Zo is 50% luchtvochtigheid ideaal voor je plant.

Om de luchtvochtigheid op een goed niveau te houden is het slim om je Pink Princess iedere 2 tot 3 dagen te besproeien met hele fijne waternevel uit een plantenspuit.

Tijdens de wintermaanden wanneer je de verwarming aan hebt staan kan de luchtvochtigheid nog wel eens dalen.

De Philodendron Pink Princess groeit het beste bij een temperatuur van 16,5 tot 24,5°C.

Plantenspuit kopen


Philodendron Pink Princess zaden: Waarom je ze niet moeten kopen!

Het is mogelijk om Philodendron Pink Princess zaden te kopen. Dit is alleen geen goed idee! De zaden zullen bijna nooit tot een Philodendron Pink Princess met roze bladeren uitgroeien, maar eerder tot een groene Philodendron.

Dit komt komt omdat de roze delen van de baladeren “variegata”, onstabiel zijn en eigenlijk een afwijking van de plant. Wanneer je zaden van een plant koopt is de kans minimaal dat deze zaden ook deze afwijking hebben.

Wil je toch een plant vermeerderen? Kies er dan voor om hem te stekken!

Hoeveel licht en welke standplaats heeft mijn Philodendron Pink Princess nodig?

Philodendron Pink Princess kopen verzorging standplaats

Kies voor een plek met veel indirect zonlicht. Een raam op het oosten of westen is perfect.

Zorg er voor dat je midden op de dag, wanneer de zon het sterkst is, directe zon wordt vermeden. Direct zonlicht (zeker in de zomer) kan de bladeren beschadigen. Vooral de roze delen.
Oorspronkelijk is dit een Jungle plant (uit Colmbia), hij houdt dus niet van de hele dag volle zon.

Omdat deze plant erg langzaam groeit is het slim om hem zo dicht mogelijk bij je raam te zetten. Zo krijgt hij maximaal licht!

Wanneer er veel bladeren geel worden: Je plant krijgt te veel licht
Wanneer er veel bladeren vaag van kleur worden: Je plant krijgt te weinig licht.

Hoe moet ik mijn Philodendron Pink Princess snoeien?

Om een goeie balans te houden tussen groene en roze bladeren is het belangrijk om je Philodendron Pink Princess af en toe te snoeien. Veel mensen willen namelijk het liefst alleen maar roze bladeren. Maar dit is totaal niet gezond voor je plant, omdat de bladeren geen bladgroen bevatten en dus veel minder energie kunnen opnemen.

Ook is het niet goed wanneer je alleen maar groene bladeren krijgt, als dit gebeurt en je niet snoeit zal je plant veranderen in een Green Princess.. En wie wordt daar nou vrolijk van?

Als je dus teveel groene of roze bladeren krijgt is het zaak om te snoeien. Knip de bladeren af tot het punt waar de bladeren weer een gezonde mix tussen roze en groen hebben. Knip tot vlak boven een bladknoop. Uit dit punt zullen de nieuwe bladeren gaan groeien.

Wanneer je volledig roze bladeren krijgt is het niet erg om hier even van te genieten. Zorg er alleen voor dat ze niet te lang aan je plant blijven zitten. Anders kan je plant gaan krimpen.

Help: mijn plant heeft alleen maar groene/roze bladeren

Wanneer je Philodendron Pink Princess alleen maar groene of roze bladeren heeft is dit niet goed. Om een gezonde balans tussen roze en groen te houden is de hoeveelheid licht het meest belangrijk.

Wanneer je alleen maar roze bladeren hebt: Dit lijkt heel mooi, maar is uiteindelijk erg slecht voor je plant. De roze “variegata” delen van het blad bevatten namelijk geen bladgroen. Hierdoor kan je plant geen energie opnemen. Hij zal dus uiteindelijk doodgaan wanneer je alleen maar volledig roze bladeren hebt. Wanneer je alleen maar roze bladeren hebt kun je je plant snoeien. Zo zullen er weer nieuwe bladeren aangroeien die hopelijk wel een gezonde mix tussen groen en roze hebben.

Wanneer je alleen maar groene bladeren hebt: Het is belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Zo hebben alleen volwassen planten roze bladgedeeltes. Deze roze delen zijn eerst wit en zullen later naar roze veranderen. Heeft je volwassen plant alsnog alleen maar groene bladeren? Dan kun je deze snoeien. Zo zullen er weer nieuwe bladeren aangroeien die hopelijk wel roze delen hebben.

De witte delen van het blad zullen uiteindelijk in roze delen veranderen.

Veel voorkomende problemen & meest gestelde vragen

Waarom groeit mijn plant langzaam?

Doordat dit een variegata” plant is betekent het dat hij minder bladgroen heeft (in de roze delen). Door het ontbreken hiervan kan de plant minder energie opnemen en groeit hij minder hard.

Hoe groot kan een Philodendron Pink Princess plant worden?

Philodendron Pink Princess kopen verzorging ondersteuning

Een Pink Princess kan wel 60 centimeter groot worden met de juiste verzorging. Wanneer je hem écht goed verzorgt kan hij zelfs een meter groot worden! het is dan wel belangrijk dat je de plant support geeft. Bijvoorbeeld met een mospaal of een houten stok waar hij langs kan groeien.

Waarom zijn Pink Princess planten zo duur?

Dit komt door 2 oorzaken. Ten eerste is de vraag groter dan het aanbod. De plant is namelijk super populair omdat hij zo mooi is 🙂 En ten tweede groeit deze plant erg langzaam, waardoor het maanden kan duren voordat deze plant verkocht kan worden.

Is een Philodendron Pink Princess giftig?

Ja. Alle Philodendron planten zijn giftig bij inname. Het kan braken en irritaties aan de slokdarm veroorzaken doordat ze calciumoxalaten bevatten. Wanneer je kinderen of huisdieren hebt is voorzichtigheid dus geboden.

Wat is het verschil tussen de Pink Congo en de Pink Princess?

De Pink Congo is een totaal andere plant dan de Pink Princess en wordt door sommige mensen ook wel een scam genoemd! Zo zouden de bladeren chemisch zijn bewerkt waardoor deze roze worden. Na een jaar is dit uitgewerkt en kleuren de bladeren weer groen. Koop dus nooit een Pink Congo wanneer je op zoek bent naar een Philodendron met roze bladeren!

Op zoek naar een nieuwe mooie en bijzondere kamerplant? Neem een kijkje in onze webshop!

Wil je nog meer Philodendron verzorging en koop tips? Lees nu alle Philodendron artikelen!
Wil je meer plant verzorging tips lezen? Bekijk dan alle artikelen!
Wil je je planten stekken? Lees nu alle stek tips!
Op zoek naar vetplanten met bloemen? Bekijk nu de 7 mooiste!
Heb of wil je een supermooie siernetel? Bekijk de Siernetel kopen & verzorging tips!


2 reacties

Norma · 23 augustus 2022 op 13:44

Ik denk dat ik echt geluk heb gehad, eergisteren een mooie pink princess voor maar 6.75. Toen ik thuis kwam en ging googlen zag ik dat het zeldzame en dure planten zijn, toch grappig. Hij geeft nu z’n tweede nieuwe blad, en ja, er zit veel roze in.

1000 Vragen aan Jezelf #71 – Melodyk · 6 februari 2022 op 23:08

[…] in een tuincentrum, daar stond een plant die we beiden erg mooi (én véél te duur) vonden (Philodendron Pink Princess) We keken elkaar aan en tegelijkertijd zeiden we ‘samen doen delen?’  We schoten in de […]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *