De Philodendron is Scandens een populaire hang of klimplant met hartvormige groene bladeren. Deze plant komt oorspronkelijk uit het regenwoud van Zuid-Amerika waar hij in bomen klimt. 

Deze plant staat erom bekend dat hij erg makkelijk te onderhouden is. Als kamerplant is hij vooral populair als hangplant. De stengels kunnen tot wel 1.2 meter lang worden!

In dit artikel vertellen wij hoe je de Philodendron Scandens optimaal verzorgt en waar je op moet letten als je hem wilt kopen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar kan ik het beste een Philodendron Scandens kopen?

Onze vrienden van PLNTS.com verkopen de Philodendron Scandens in verschillende maten!


Zo koop je al een medium plant voor €9.95 en een supermooie XXL plant voor €74,95.

✅ Binnen 2 werkdagen bezorgd
4,6/5 van 12.000 reviews
✅ 30 dagen gezondheidsgarantie

Philodendron Scandens kopen

Hoeveel water heeft mijn Philodendron Scandens nodig?

Geef je Philodendron Scandens water zodra de bovenste laag van de aarde droog is geworden. Meestal zal rond de 1x water per week geven voldoende zijn.

Het is niet erg als de aarde licht uitdroogt tussen 2 gietbeurten. Zorg er wel voor dat de aarde niet kurkdroog wordt. Je kunt met je vinger in de aarde van de plant prikken om te voelen hoe droog deze is.

Deze plant komt oorspronkelijk uit het regenwoud uit Zuid-Amerika en groeit daar onder een hoge luchtvochtigheid. Je kunt ervoor kiezen om deze luchtvochtigheid na te bootsen door je plant 2 a 3 keer per te besproeien met  fijne waternevel uit een daarvoor geschikte plantenspuit.

Plantenspuit kopen

Heeft mijn Philodendron Scandens voeding nodig?

Dit kan, maar hoef niet per sé. Tijdens het groeiseizoen (lente & zomer) zorgt voeding geven voor het mooiste resultaat. Een plant in een pot is namelijk snel door zijn voeding heen. Om jouw plant optimaal te laten groeien kun je 1x per maand bijvoeden met vloeibare plantenvoeding.

Lees voor gebruik van plantenvoeding de verpakking voor de juiste dosering. Geef je plant nooit meer voeding dan aanbevolen. Dit kan veel schade toebrengen aan je plant.

Pokon kamer planten voeding

Hoe kan ik mijn Philodendron Scandens stekken?

Als je zo’n mooie plant in huis hebt is het natuurlijk supergaaf als je deze kan vermeerderen door te stekken! Gelukkig is het niet moeilijk om de Philodendron Scandens te stekken. Je doet dit als volgt:

Philodendron Scandens stekken
  1. Stek alleen in de lente of zomer, dit is de periode waarin de plant het meeste energie heeft. Stekken kost de plant namelijk aardig wat energie.
  2. Knip een stengel met minimaal 2 bladeren ongeveer een centimeter onder een knoop af. Dit is de plek waar nieuwe groei en wortels zich ontwikkelen.
  3. Verwijder het onderste blad zodat de knoop zichtbaar wordt.
  4. Zet de afgesneden stengel in een glas water. Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water komen. Anders gaan ze rotten.
  5. Ververs het water iedere week.
  6. Wacht een paar weken. Er zullen vanzelf nieuwe worteltjes groeien.
  7. Plant je stekje over op aarde als de wortels een paar centimeter lang zijn.
  8. Geef je stekje de eerste paar dagen extra veel water. Zo kunnen de wortels wennen aan de overgang van water op aarde. Hierna kun je overgaan op normale verzorging.
  9. Veel plezier met je stekje! 🙂

Hoeveel licht en welke standplaats heeft mijn Philodendron Scandens nodig?

Kies voor een plek met veel indirect zonlicht. Een raam op het oosten of westen is perfect.

Zorg er voor dat je midden op de dag, wanneer de zon het sterkst is, directe zon wordt vermeden. Direct zonlicht (zeker in de zomer) kan de bladeren beschadigen.

Oorspronkelijk komt deze plant uit de jungle waar hij onder een dicht bladerdek groeit. Hij kan er dus prima tegen als hij wat minder licht krijgt.

Als hij echt te weinig licht krijgt zie je dit aan de langere stengels met steeds minder bladeren. Deze stengels zijn dan op zoek naar licht.

Wat voor aarde heeft mijn Philodendron Scandens nodig en wanneer moet hij verpot worden?

Een Philodendron Scandens kan prima in normale potgrond groeien. Je kunt ervoor kiezen om wat perliet aan je aarde toe te voegen. Perliet zijn kleine stukjes witte steen. Ze zorgen ervoor dat de grond luchtig blijft en minder compact wordt. Dit is extra fijn voor de wortels van je plant. Deze hebben naast vocht ook lucht nodig om niet te gaan rotten.

Als je Philodendron Scandens goed groeit hoef je deze maar ongeveer iedere 3 jaar te verpotten. Je kunt dit vooral goed zien als je de plant met aarde uit de pot haalt. Als je veel wortels langs/tegen de rand ziet groeien is het tijd om je plant te verpotten. Kies voor een pot die ongeveer 20% groter is.

Perliet kopen

Wat voor temperatuur en luchtvochtigheid heeft mijn plant nodig?

Temperatuur: Deze tropische plant houdt wel van wat warmte en voelt zicht beste bij temperaturen tussen de 18 en 27 graden. Vermijd temperaturen onder de 13 graden, dat vindt hij te koud worden.

Luchtvochtigheid: Deze tropische jongen houdt van een hoge luchtvochtigheid en groeit optimaal bij een luchtvochtigheid van 60% of hoger.

Gelukkig is hij de moeilijkste niet en groeit ook prima bij 40% luchtvochtigheid. Zorg er wel voor dat hij hier niet onder komt.

Om de luchtvochtigheid te verhogen en de jungle (waar hij oorspronkelijk vandaan komt) na te bootsen kun je er voor kiezen om je Philodendron Scandens iedere 2 tot 3 dagen te besproeien met hele fijne waternevel uit een plantenspuit.

Plantenspuit kopen


Welke soorten Philodendron Scandens bestaan er?

Er bestaan vele soorten Philodenron Scandens. We hebben de populairste voor je op een rijtje gezet:

Philodendron Scandens Brasil kopen

Moet ik mijn plant snoeien?

Wanneer je jouw plant te groot vind worden, kun je ervoor kiezen om hem te snoeien. Doe dit alleen in de lente of zomer. De plant heeft dan het meeste energie.

Je snoeit de Philodendron Scandens eenvoudig naar de gewenste lengte met een scherpe en schone (snoei)schaar. Wat ook leuk is om van de afgeknipte stengels een nieuwe plant te laten groeien! Je doet dit door de plant te stekken.

Is een Philodendron Scandens giftig?

Ja. Alle Philodendron planten zijn giftig bij inname. Het kan braken en irritaties aan de slokdarm veroorzaken doordat ze calciumoxalaten bevatten. Wanneer je kinderen of huisdieren hebt is voorzichtigheid dus geboden.

Veel voorkomende problemen & meest gestelde vragen

Waarom heeft mijn plant gele bladeren?

Gele bladeren zijn het gevolg van teveel water geven. Geef je plant minder water en laat de aarde licht opdrogen tussen twee gietbeurten.

Waarom heeft mijn plant bruine bladeren?

Bruine bladeren zijn het gevolg van te veel direct zonlicht of te veel plantenvoeding.

Waarom groeit mijn plant niet of heel langzaam?

In de winter en herfst is dit heel normaal. De plant is dan in ruststand en gaat in het voorjaar weer groeien.

Als jouw plant in het voorjaar nog steeds niet groeit kun je checken of hij genoeg ruimte in zijn pot heeft. Als de wortels helemaal tegen de rand van de pot zijn aangegroeid is het tijd om over te potten. Ook kun je je plant extra plantenvoeding geven.

Op zoek naar een nieuwe mooie en bijzondere kamerplant? Neem een kijkje in onze webshop!

Wil je nog meer Philodendron verzorging en koop tips? Lees nu alle Philodendron artikelen!
Wil je meer plant verzorging tips lezen? Bekijk dan alle artikelen!
Wil je je planten stekken? Lees nu alle stek tips!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *