De Philodendron Verrucosum is een schitterende plant die bekend staat om zijn fluweelachtige, donkergroene blad met heldere, lichtgroene nerven zodra ze volwassen zijn. De plant is een hemiepiphytic, wat betekent dat ze in een boom beginnen met groeien. Waarna ze na verloop van tijd uiteindelijk zichzelf in de grond wortelen.

De plant komt oorspronkelijk uit midden- en zuid Amerika en is aardig zeldzaam in Nederland. In dit artikel leggen wij je uit hoe je deze plant optimaal verzorgt en waar je hem kunt kopen!

Mama Botanica Iris van Vliet Stek je plant kopen

Waar kan ik een Philodendron Verrucosum het beste kopen?

De Philodendron Verrucosum is erg bijzonder. Je zal hem dan ook niet zomaar bij je lokale tuincentrum kunnen kopen.

Gelukkig hebben onze vrienden van PLNTS.com hem te koop voor slechts €26,95. Of kies voor de grote variant voor €44,95!

✅ Binnen 2 werkdagen bezorgd
4,6/5 van 12.000 reviews
✅ 30 dagen gezondheidsgarantie

Philodendron Verrucosum kopen

Hoe kan ik mijn Philodendron Verrucosum stekken?

Als je zo’n zeldzame en mooie plant in huis hebt is het natuurlijk superlijk supergaaf als je deze kan vermeerderen door te stekken! Gelukkig is het niet moeilijk om de Philodendron Verrucosum te stekken. Je doet dit als volgt:

Stekken op water

  1. Stek alleen in de lente of zomer, dit is de periode waarin de plant het meeste energie heeft. Stekken kost de plant namelijk aardig wat energie.
  2. Kies een stengel van ongeveer 15 cm lang. Met minimaal 1 blad en 1 knoop (dit is de plek waar bladeren en wortels uit groeien)
  3. Snijdt de stengel van de plant.
  4. Zet de afgesneden stengel in een glas water. Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water komen. Anders gaan ze rotten.
  5. Ververs het water iedere week.
  6. Wacht een paar weken. Er zullen vanzelf nieuwe worteltjes groeien.
  7. Plant je stekje over op potgrond voor kamerplanten als de wortels een paar centimeter lang zijn.
  8. Geef je stekje de eerste paar dagen extra veel water. Zo kunnen de wortels wennen aan de overgang van water op aarde. Hierna kun je overgaan op normale verzorging.
  9. Veel plezier met je stekje! 🙂

Stekken door Air-layering
Bij deze methode zorg je ervoor dat de stengel wortel schiet terwijl hij nog aan de plant zit. Bekijk hoe je dit in een handige video:

Hoeveel licht en welke standplaats heeft mijn Philodendron Verrucosum nodig?

Kies voor een plek met veel indirect zonlicht. Een raam op het oosten of westen is perfect. Zorg er voor dat je midden op de dag, wanneer de zon het sterkst is, directe zon wordt vermeden. Direct zonlicht (zeker in de zomer) kan de bladeren beschadigen.

Philodendron verrucosum kopen verzorging hoeveel licht standplaats

Hoe vaak moet ik mijn Philodendron Verrucosum water geven?

Geef je Philodendron Verrucosum water zodra de bovenste 2 cm van de aarde droog is geworden. Laat de aarde nooit volledig uitdrogen, maar zorg ervoor dat deze altijd licht vochtig is. Dit bootst de jungle omstandigheden na waar de plant oorspronkelijk vandaan komt.

Wanneer je water geeft kun je dit het best doen met de “soak and dry” methode. Bij deze methode geef je net zoveel water totdat het uit de onderkant (via de gaten) van de pot komt lopen.

Zorg er wel voor dat het overtollige water goed kan weglopen. Wanneer de wortels te lang in water staan kunnen deze gaan rotten.

Tip: Vergeet je wel eens je planten water te geven of ga je op vakantie? Maak gebruik van een waterdruppelaar! Met dit simpele en goedkope product krijgt je plant tot wel 2 weken automatisch water. Ideaal om je leven wat makkelijker te maken. Bekijk ze nu!

Welke temperatuur & luchtvochtigheid heeft mijn Philodendron Verrucosum nodig?

Temperatuur: de Philodendron Verrucosum houdt van temperaturen tussen de 16 en 21°C.
Luchtvochtigheid: Een hoge luchtvochtigheid boven de 60% wordt aangeraden om je plant in optimale conditie te houden en goed te laten groeien. Het is een subtropische tot tropische plant die in het wild onder vochtige omstandigheden groeit.

Heeft mijn Philodendron Verrucosum voeding nodig?

Ja. Om je plant optimaal te laten groeien kun je 3x per jaar hem voeding geven. Zonder voeding zal hij een stuk langzamer groeien.

Kies voor een plantenvoeding met langzame afgifte. Plaats de plantenvoeding op ongeveer 15 cm van de basis van de plant.

Wat voor aarde heeft mijn Philodendron Verrucosum nodig?

Kies voor een luchtige potgrond zodat de wortels niet te nat blijven en gaan rotten. Voeg daarom altijd wat perliet aan je aarde toe. Perliet zijn kleine stukjes witte steen. Ze zorgen ervoor dat de grond luchtig blijft en minder compact wordt. Dit is extra fijn voor de wortels van je plant. Deze hebben naast vocht ook lucht nodig om niet te gaan rotten.

Deze plant houdt van zeer luchtige potgrond omdat hij hemiepiphytic is, wat betekent dat ze in de natuur in een boom beginnen met groeien. Hierbij komen de wortels veel in contact met de lucht.

Perliet kopen

Hoe vaak moet ik mijn plant verpotten?

Deze planten staan bekend om hun uitgebreide wortelnetwerk wat ze groeien. Kies daarom een pot waarin de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien.

Als je Philodendron Verrucosum goed groeit moet je deze ongeveer iedere 1 a 2 jaar verpotten. Je kunt dit vooral goed zien als je de plant met aarde uit de pot haalt. Als je veel wortels langs/tegen de rand ziet groeien is het tijd om je plant te verpotten. Kies voor een pot die ongeveer 20% groter is.

Heeft mijn plant ondersteuning nodig voor optimale groei?

De Philodendron Verrucosum is een klimmer en kan tot wel 90 cm groot worden. Omdat het een klimmer is, is het slim om de plant ondersteuning te bieden in de vorm van een Mosstok.

De mosstok helpt de plant om in de hoogte te groeien. Een ander voordeel is dat de stengel van de plant dikker wordt en de bladgrootte aanzienlijk toeneemt.

Zonder de mogelijkheid om te klimmen zal het veel langer duren voordat je plant volwassen wordt en zal hij veel minder snel groeien.

Meest voorkomende problemen

Gele bladeren

Gele bladeren zijn bijna altijd het gevolg van teveel water geven. Wanneer dit gebeurt is het slim om minder vaak water te geven en eerst aan de aarde te voelen hoe vochtig deze is. Geef je plant water wanneer de bovenste laag aarde droog aanvoelt.

Als je langere tijd teveel water hebt gegeven is het ook slim om te controleren of de wortels niet zijn gaan rotten. Wanneer oudere bladeren aan de onderkant van je plant geel worden is er niet zoveel aan de hand.

Bruine bladeren

Bruine bladeren zijn het gevolg van te weinig water geven. Zie: Hoe vaak moet ik mijn Philodendron Verrucosum water geven?

Slap hangende bladeren

Hangende bladeren kunnen verwarrend zijn omdat het 2 oorzaken kan hebben: teveel water of te weinig water.

Het is belangrijk om erachter te komen welke het is. Steek hiervoor je vinger in de grond. Als het drassig aanvoelt en er veel aarde op je vinger blijft zitten. Dan heb je waarschijnlijk te veel water gegeven.

Wanneer de aarde kurkdroog aanvoelt heb je te weinig water gegeven.

Op zoek naar een nieuwe mooie en bijzondere kamerplant? Neem een kijkje in onze webshop!

Wil je nog meer Philodendron verzorging en koop tips? Lees nu alle Philodendron artikelen
Lees ook alles over de Philodendron Pink Princess: Nog zo’n mooie en zeldzame Philodendron plant!
Wil je meer plant verzorging tips lezen? Bekijk dan alle artikelen!
Wil je je planten stekken? Lees nu alle stek tips!
Heb je een bananenplant? Bekijk de bananenplant verzorging tips!
Heb je een graslelie plant? Bekijk de graslelie verzorging tips!
Op zoek naar vetplanten met bloemen? Bekijk nu de 7 mooiste!
Heb of wil je een supermooie siernetel? Bekijk de Siernetel kopen & verzorging tips!
Heb of wil je een zeldzame tropische vetplant? Ontdek alles over de Madagascar jewel!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *