De Philodendron White Princess is een prachtige kamerplant die bekend staat om zijn zijn schitterende bladeren met een combinatie van wit en donkergroen. Deze witte delen heten “variegated” en zijn eigenlijk een afwijking in de bladeren. In deze delen van het blad ontbreekt bladgroen (chlorofyl), waardoor ze wit worden.

De Philodendron White Princess is een hybrid (kruising met een andere plant) van de Philodendron erubescens. Wie deze kruising heeft gemaakt en waar de White Princess vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is dat de Philodendron erubescens oorspronkelijk uit de regenwouden van Colombia en Costa Rica komt.

Om de bijzondere witte kleur te behouden of de plant te stimuleren om meer wit aan te maken is een optimale verzorging nodig. Wij vertellen je hoe je dit doet!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waar kan ik het beste een Philodendron White Princess kopen?

Deze plant is vrij zeldzaam in Nederland. Je zal hem dan ook niet zomaar bij je lokale tuincentrum vinden.

Gelukkig is hij ook verkrijgbaar bij onze vrienden van plnts.com voor slechts €24,95!

✅ Binnen 2 werkdagen bezorgd
8,8/10 van 13.657 reviews
✅ 30 dagen gezondheidsgarantie

Philodendron White Princess kopen

Hoeveel licht en welke standplaats heeft mijn Philodendron White Princess nodig?

Philodendron White Princess standplaats licht verzorging

Kies voor een plek met veel indirect zonlicht. Een raam op het oosten of westen is perfect.

Zorg er voor dat je midden op de dag, wanneer de zon het sterkst is, directe zon wordt vermeden. Direct zonlicht (zeker in de zomer) kan de bladeren beschadigen. Vooral de witte delen.


Oorspronkelijk is dit een Jungle plant (uit Colmbia), hij houdt dus niet van de hele dag volle zon.

Hoeveel water heeft mijn Philodendron White Princess nodig?

Geef je Philodendron White Princess water zodra de bovenste 2 cm van de aarde droog is geworden. Laat de aarde nooit volledig uitdrogen, maar zorg ervoor dat deze altijd licht vochtig is.

Zorg er wel voor dat het overtollige water goed kan weglopen. Wanneer de wortels te lang in water staan kunnen deze gaan rotten.

Deze plant doet het prima bij een gemiddelde luchtvochtigheid. Wanneer je wilt dat hij optimaal groeit kun er voor kiezen om de luchtvochtigheid te verhogen door je plant 1x per week te besproeien een fijne waternevel uit een plantenspuit. Zo boots je de luchtvochtigheid na van het regenwoud waar hij oorspronkelijk vandaan komt.

Plantenspuit kopen

Heeft mijn Philodendron White Princess voeding nodig?

Pokon kamer planten voeding

Ja, tijdens het groeiseizoen (lente & zomer) zorgt dit voor het mooiste resultaat. Geef 1x per maand vloeibare kamerplantenvoeding.

Een plant in een pot is namelijk snel door zijn voeding heen. Om jouw plant optimaal te laten groeien en zijn bladeren op zijn mooist te krijgen is bijvoeden met plantenvoeding nodig.

Lees voor gebruik van plantenvoeding de verpakking voor de juiste dosering. Geef je plant nooit meer voeding dan aanbevolen. Dit kan veel schade toebrengen aan je plant.

Hoe kan ik mijn Philodendron White Princess stekken?

Als je zo’n zeldzame en mooie plant in huis hebt is het natuurlijk supergaaf als je deze kan vermeerderen door te stekken! Gelukkig is het niet moeilijk om de Philodendron White Princess te stekken. Je doet dit als volgt:

Philodendron White Princess stekken
  1. Stek alleen in de lente of zomer, dit is de periode waarin de plant het meeste energie heeft. Stekken kost de plant namelijk aardig wat energie.
  2. Snijdt een mooie stengel met een blad eraan een stukje onder een knoop af (zie afbeelding). Een koop is de plek waar kleine bobbeltjes op de stengel zitten. Dit is de plek waar nieuwe groei en de wortels zich gaan ontwikkelen.
  3. Zet de afgesneden stengel in een glas water. Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water komen. Anders gaan ze rotten.
  4. Ververs het water iedere week.
  5. Wacht een paar weken. Er zullen vanzelf nieuwe worteltjes groeien.
  6. Plant je stekje over op aarde als de wortels een paar centimeter lang zijn.
  7. Geef je stekje de eerste paar dagen extra veel water. Zo kunnen de wortels wennen aan de overgang van water op aarde. Hierna kun je overgaan op normale verzorging.
  8. Veel plezier met je stekje! 🙂

Wat voor aarde heeft mijn Philodendron White Princess nodig en wanneer moet hij verpot worden?

Een Philodendron White Princess kan prima in normale potgrond groeien. Wel houdt de plant niet zo van natte wortels. Zorg er dus voor dat je altijd wat perliet aan je aarde toevoegt. Perliet zijn kleine stukjes witte steen. Ze zorgen ervoor dat de grond luchtig blijft en minder compact wordt. Dit is extra fijn voor de wortels van je plant. Deze hebben naast vocht ook lucht nodig om niet te gaan rotten.

Als je Philodendron White Princess goed groeit moet je deze ongeveer iedere 12 tot 18 maanden verpotten. Je merkt dat hij verpot moet worden wanneer de bladeren kleiner worden of als de wortels uit de drainage gaten van de pot groeien.

Je kunt dit ook goed zien als je de plant met aarde uit de pot haalt. Als je veel wortels langs/tegen de rand ziet groeien is het tijd om je plant te verpotten. Kies voor een pot die ongeveer 20% groter is.

Perliet kopen

Wat voor temperatuur en luchtvochtigheid heeft mijn plant nodig?

Zoals alle Philodendron planten houdt ook de White Princess van een hogere luchtvochtigheid. Zo is 60 tot 90% luchtvochtigheid ideaal voor je plant.

Om de luchtvochtigheid op een goed niveau te houden is het slim om je White Princess iedere week (of nog liever om de paar dagen) te besproeien met hele fijne waternevel uit een plantenspuit.

Tijdens de wintermaanden wanneer je de verwarming aan hebt staan kan de luchtvochtigheid nog wel eens dalen. Een te lage luchtvochtigheid kan bruine bladeren veroorzaken.

De Philodendron White Princess groeit het beste bij een temperatuur van 18 tot 28 °C.

Plantenspuit kopen


Wat is een Philodendron White Princess tricolor?

Het kan heel soms gebeuren dat je White Princess opeens wat roze in zijn nieuwe bladeren ontwikkelt. Wanneer dit gebeurt spreken we van een Philodendron White Princess Tricolor.

Wanneer je dit erg mooi vindt kun je ook de Philodendron Pink Princess bekijken. Deze heeft altijd groen met roze bladeren!

Moet ik mijn Philodendron White Princess snoeien?

Philodendron White Princess

Omdat deze plant niet zo snel groeit hoef je deze eigenlijk ook niet snel te snoeien. Zorg er wel voor dat je dode bladeren van de plant verwijderd deze kunnen de plant veel energie kosten.

Wanneer je je White Princess te groot vindt worden kun je deze alsnog snoeien. Doe dit wel alleen in de lente en zomer. Snoeien kost de plant namelijk veel energie. Knip de stengels af net boven een knoop met een schone snoeischaar, vanuit deze knoop zullen zich weer nieuwe bladeren en stengels vormen.

De afgeknipte stengels kun je weer stekken en laten uitgroeien tot nieuwe planten!

Veel voorkomende problemen & meest gestelde vragen

Waarom heeft mijn White Princess gele bladeren?

Gele bladeren kunnen een teken zijn van teveel water, te weinig licht of ouderdom.

Hoe groot kan een Philodendron White Princess plant worden?

philodendron white princess groot

Een White Princess kan wel 1.5 meter groot en 1 meter breed worden met de juiste verzorging.

Wanneer hij echt groot wordt kun je er voor kiezen om hem met ondersteuning te geven in de vorm van een een houten stokje of mosstok voor planten.

Waarom verliest mijn Philodendron White Princess zijn witte kleur?

De witte kleur van de bladeren van de Philodendron White Princess kan vervagen als de plant niet genoeg licht krijgt. Zorg ervoor dat de plant genoeg indirect licht krijgt om de heldere kleur te behouden.

Is een Philodendron White Princess giftig?

Ja. Alle Philodendron planten zijn giftig bij inname. Het kan braken en irritaties aan de slokdarm veroorzaken doordat ze calciumoxalaten bevatten. Wanneer je kinderen of huisdieren hebt is voorzichtigheid dus geboden.

Bekijk ook de prachtige Philodendron Pink Princess!
Op zoek naar een nieuwe mooie en bijzondere kamerplant? Neem een kijkje in onze webshop!
Wil je nog meer Philodendron verzorging en koop tips? Lees nu alle Philodendron artikelen!
Wil je meer plant verzorging tips lezen? Bekijk dan alle artikelen!
Wil je je planten stekken? Lees nu alle stek tips!0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *