Siernetel verzorging of kopen? De Siernetel (Coleus) is een populaire plant vanwege zijn schitterende kleuren en patronen. Er zijn erg veel soorten beschikbaar, elk met zijn eigen unieke prachtige kleuren! Oorspronkelijk komt de plant uit Azië, maar is nu ook populair in ons land als kamerplant, of tuinplant.

Hoe verzorg je jouw siernetel optimaal? Waar kun je een siernetel kopen en waar moet je dan op letten? We bespreken het in dit artikel!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Hoeveel licht en welke standplaats heeft mijn siernetel nodig?

siernetel verzorging kopen coleus standplaats Palettblad China rose plant scaled

Zorg voor een lichte standplaats met veel lichtinval. Dit is nodig om de felle kleuren van het blad mooi te houden. Vermijd direct fel zonlicht. Als er veel direct zonlicht op de bladeren komt kunnen deze verschroeien. Een raam op het oosten is perfect.

Hoe vaak moet ik mijn siernetel water geven?

De Siernetel groeit flink hard van mei tot oktober. Geef hem dan ook minimaal 1x per week water en zorg ervoor dat de aarde licht vochtig blijft. Geef de siernetel in het najaar en winter minder water. Wacht dan tot de bladeren een beetje slap hangen voor je opnieuw water geeft.

Tip: Vergeet je wel eens je planten water te geven of ga je op vakantie? Maak gebruik van een waterdruppelaar! Met dit simpele en goedkope product krijgt je plant tot wel 2 weken automatisch water. Ideaal om je leven wat makkelijker te maken. Bekijk ze nu!

Heeft mijn siernetel voeding nodig?

Tijdens het groeiseizoen (mei tot oktober) wel. De siernetel verbruikt tijdens deze periode veel energie doordat hij hard groeit. Wanneer de plant in een pot staat kan er snel een tekort aan voeding zijn. Voor optimale groei voed je de siernetel 1x in de twee weken met een kwalitatieve kamerplanten voeding.

Lees voor gebruik de verpakking voor de juiste dosering. Geef je plant nooit meer voeding dan aanbevolen. Dit kan veel schade toebrengen aan je plant.

Pokon kamer planten voeding

Hoe kan ik mijn siernetel stekken?

Siernetel verzorging stekken kopen coleus

Is het moeilijk om een siernetel te stekken? Zeker niet! Dit kun je makkelijk doen via wortelstek. Zoe doe je het:

  1. Snijd een mooie gezonde stengel met minimaal 2 bladen tot vlakbij de hoofdstengel af.
  2. Zitten er meerde bladeren aan de stengel? Haal die er dan af. Laat 2 bladeren aan de bovenkant van de stengel zitten.
  3. Zet de stengel in een glas water.
  4. Wacht tot er wortels verschijnen. Dit gebeurt soms al binnen een week.
  5. Laat de wortels een paar centimeter groot groeien.
  6. Plant de stengel met wortels over op aarde.
  7. Houd de aarde een tijdje goed vochtig. Hierdoor kunnen de wortels wennen aan de aarde nadat ze uit het water komen. Daarna ga je over op normale verzorging van je siernetel.

Moet ik mijn siernetel besproeien met water?

Ja. De Siernetel houdt van hoge luchtvochtigheid. Besproei hem daarom 1 of 2 keer per week met een plantenspuit met zeer fijne waternevel. Dit verwijdert meteen het vuil en stof van de bladeren.

Plantenspuit kopen

Siernetel kopen: waar moet ik op letten en waar kan het?

De laatste tijd lijken Siernetels vaak uitverkocht bij reguliere winkels. Mocht dit het geval zijn dan kun je altijd nog op marktplaats terecht voor iemand in jouw buurt met een siernetel. Of je kan zelf een siernetel kweken uit zaden!

siernetel verzorging kopen coleus

Siernetel zaden: kweek makkelijk je eigen plant

Superleuk! Je kunt natuurlijk ook een siernetel helemaal zelf kweken uit zaden. Je koopt ze op bol.com voor slechts €1,69 en geen verzendkosten!

Tip: Je kweekt de zaden super makkelijk op de vensterbank in een handig kweekkasje.

Moet ik mijn siernetel snoeien?

Dit hoeft niet maar kan wel. Als je niet snoeit krijg je een langgerekte stengel met op onregelmatige afstand bladeren. Snijd regelmatig de top van je plant af om hem mooi en vol te houden. Dit kan met een snoeischaartje of scherp mes.

Ziet je siernetel er na de winter niet zo mooi meer uit? Snoei de stengel dan bij tot 6 cm boven de grond. De plant vormt dan vanzelf nieuwe scheuten.

Siernetel verzorging: bloemen weghalen?

siernetel verzorging kopen bloemen bloeien coleus

Siernetels kunnen tussen juni en augustus gaan bloeien. De bloemen ontstaat op lange stengels die op de siernetel groeien.

Als je deze plant hebt voor het mooie blad en niet voor de bloemen, dan kun je de bloemen weghalen. De bloemen kosten de siernetel veel energie. Wanneer je deze verwijdert gaat er extra energie naar de bladeren waardoor deze mooier zullen worden.

Siernetel verzorging: Wat is er mis met mijn siernetel?

De bladeren en kleuren worden vaal: Je siernetel krijgt te weinig licht. Zorg voor een standplaats met meer indirect licht. Het is ook mogelijk dat hij te weinig water of voeding krijgt.
De bladeren hangen slap:
Je siernetel krijgt te weinig water.
Er groeien vooral bladeren bovenin de plant: Snijd regelmatig de top van je plant af om hem mooi en vol te houden. Dit kan met een snoeischaartje of scherp mes.

Siernetel buiten verzorging

Je kunt een siernetel ook in je tuin planten. Je verzorgt hem dan op dezelfde manier als binnen. Zet hem niet in de directe zon en top de bovenkant wanneer deze te hoog wordt. Let wel op wanneer het extra warm buiten wordt. Geef tijdens deze periodes dan ook wat extra water.

Een siernetel is niet winterhard. Hij kan overleven tot 10 graden celcius.

Op zoek naar een nieuwe mooie en bijzondere kamerplant? Neem een kijkje in onze webshop!

Wil je meer plant verzorging tips lezen? Bekijk dan alle artikelen!
Heb je een bananenplant? Bekijk de bananenplant verzorging tips!
Heb je een graslelie plant? Bekijk de graslelie verzorging tips!
Op zoek naar vetplanten met bloemen? Bekijk nu de 7 mooiste!
Heb of wil je een Citroengeranium (dé anti-muggenplant)? Bekijk de citroengeranium verzorging en stek tips!


1 reactie

Annelies · 6 november 2022 op 16:59

Ik heb verschillende siernetels en ik vind het prachtige planten. Het probleem is echter dat mn de roodgekleurde heel snel luizen krijgt. Ik houdt steeds een stekje achter de hand zodat ik steeds een nieuw plantje zonder luis heb.
Hoe kan ik die luis voorkomen?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *