De Syngonium is een tropische plantenfamilie die bestaat uit meerdere verschillende soorten. In Nederland staat de plant bekend als een (redelijk) makkelijke snelgroeiende kamerplant. Hij kan tot wel 30 cm per jaar groeien!

Hoewel er meerder soorten in de Syngonium familie bestaan, verzorg je ze allemaal op een vergelijkbare manier. In dit artikel leggen wij je uit hoe hoe je deze mooie planten het beste kan verzorgen!

Mama Botanica Iris van Vliet Stek je plant kopen

Hoeveel licht en welke standplaats heeft mijn Syngonium nodig?

Kies voor een plek met veel indirect zonlicht. Een raam op het oosten of westen is perfect. Zorg er voor dat je midden op de dag, wanneer de zon het sterkst is, directe zon wordt vermeden. Direct zonlicht (zeker in de zomer) kan de bladeren beschadigen.

Draai je plant iedere keer 90 graden wanneer je hem water geeft. Syngonium planten staan erom bekend om naar het licht toe te groeien. Door hem regelmatig te draaien voorkom je dat hij naar één kant toe groeit.

Syngonium angustatum standplaats verzorging

Hoeveel water heeft mijn Syngonium nodig?

Geef water zodra de bovenste 2 cm van de aarde droog aanvoelt. In de zomer is 1x per week vaak voldoende. In de winter zal 1x in de 2 weken vaak voldoende zijn.

Wanneer je te weinig water geeft zullen de bladeren bruin en droog worden. Als je teveel water geeft worden de bladeren geel of bruin.

Het is goed om de bladeren ook af en toe te besproeien met fijne waternevel met een hiervoor geschikte plantenspuit. Hiermee verhoog je de luchtvochtigheid waardoor hij beter groeit. De plantensoort komt namelijk oorspronkelijk uit de jungle waar de luchtvochtigheid altijd hoog is.

Tip: Vergeet je wel eens je planten water te geven of ga je op vakantie? Maak gebruik van een waterdruppelaar! Met dit simpele en goedkope product krijgt je plant tot wel 2 weken automatisch water. Ideaal om je leven wat makkelijker te maken. Bekijk ze nu!

Waar kan ik een Syngonium plant kopen?

Heeft mijn Syngonium voeding nodig?

Ja. Vooral tijdens het groeiseizoen (lente&zomer). Een Syngonium is een snelgroeiende kamerplant, wat betekent dat hij snel door zijn voeding in de potgrond heen is. Wanneer je wilt dat hij optimaal en mooi groeit is het verstandig om 2x per maand extra plantenvoeding te geven. Kies voor een kwalitatieve kamerplanten voeding.

Lees voor gebruik van plantenvoeding de verpakking voor de juiste dosering. Geef je plant nooit meer voeding dan aanbevolen. Dit kan veel schade toebrengen aan je plant.

In de herfst en winter is het niet nodig om je plant extra voeding te geven. Tijdens deze periode groeit hij veel langzamer en gebruikt dus weinig voeding.

Hoe kan ik mijn Syngonium stekken?

Het stekken van je syngonium plant is niet moeilijk. Zodra hij flink is gegroeid zul je knopen zien ontstaan aan de stengels (zie foto): een verdikt deel aan de stengels waar wortels aan groeien. Deze knopen zijn geschikt om een nieuw stekje van te maken. Je dit als volgt:

  1. Knip de stengel 3 cm onder de knoop af.
  2. Zet de afgeknipte stengel in een glas of potje met water.
  3. Zorg ervoor dat er geen blad in het water komt. Anders gaat ze rotten.
  4. Ververs het water iedere week.
  5. Wacht een paar weken. Er zullen vanzelf nieuwe worteltjes groeien.
  6. Plant je stekje over op aarde als de wortels een paar centimeter lang zijn.
  7. Geef je stekje de eerste paar dagen extra veel water. Zo kunnen de wortels wennen aan de overgang van water op aarde. Hierna kun je overgaan op normale verzorging.
  8. Veel plezier met je stekje!  🙂

syngonium stekken

Welke soorten Syngonium bestaan er?

De Syngonium plantenfamilie bestaat uit verschillende soorten. Dit zijn de meest bekende:

  • Syngonium podophyllum: dit is de meest bekende soort en bedoelen mensen vaak als ze het over een syngonium hebben.
  • Syngonium albo variegata
  • Syngonium pink splash
  • Syngonium red spot
  • Syngonium vellozianum
  • Syngonium auritum

Syngonium albo variegata
De zeldzame Syngonium albo variegata

Wat voor temperatuur en luchtvochtigheid heeft mijn plant nodig?

Temperatuur: Deze groene jongen voelt zich het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 30 graden. ’s Nachts kan hij een temperatuur aan tot 12 graden, maar liever niet lager!

Luchtvochtigheid: Zorg voor een luchtvochtigheid van minimaal 50%, het liefst zelfs rond de 60%. Deze plant komt oorspronkelijk uit de jungle en houdt daarom van een hoge luchtvochtigheid. Het is goed om de bladeren ook af en toe te besproeien met fijne waternevel met een hiervoor geschikte plantenspuit. Hiermee verhoog je de luchtvochtigheid waardoor hij beter groeit.

Is een Syngonium giftig?

Ja. Het sap in de stengels kan bij inname irritatie veroorzaken. Let dus op met kleine kinderen en huisdieren.

Veel voorkomende problemen & meest gestelde vragen

Gele/bruine bladeren

Dit is vaak het gevolg van teveel water geven. Laat de bovenste 2 cm van de aarde droog worden voordat je weer water geeft. Ook kan het een teken zijn dat je plant wat ouder is. Hoe ouder het blad is hoe geler hij wordt.

Krullende bladeren

Dit kan meerdere oorzaken hebben: een te lage/hoge temperatuur, te weinig plantenvoeding, te weinig licht of een te lage luchtvochtigheid.

Op zoek naar een nieuwe mooie en bijzondere kamerplant? Neem een kijkje in onze webshop!
Heb je nog meer kamerplanten? Lees nu al onze verzorging tips!


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *